ŠEĆER U KRVI MOŽE SE SNIZITI I BEZ LEKOVA Doktor otkrio 2 načina, jedan svakodnevno koristimo ali pogrešno
Foto: Pixbay

Endokrinolozi i kardiolozi preporučuju svima koji su stariji od 40 godina, čak i bez dijagnoze dijabetesa, da prate nivo šećera u krvi, kako bi unapred sprečili brojne zdravstvene probleme.

Posebnu pažnju treba da obrate oni koji imaju rođake sa dijabetesom, koji imaju višak kilograma, visok holesterol, a vode "nezdrav" način života, bez redovne fizičke aktivnosti, puše, preterano konzumiraju alkohol... Sve su to važni faktori rizika za razvoj dijabetesa.

Ako imate dijabetes, verovato uzimate odgovarajuću terapiju za regulisanje šećera u krvi, bilo insulin ili dijetetske preparate koji se obično daju obolelima od tipa 2. Međutim šećer ume da "skače" i kod potpuno zdravih osoba, a uzroci su najčešeć stres, neadekvatna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i sl...

Vrednosti šećera u krvi možete da izmerite ako imate aparat, a postoje i neki simptomi koji se javljaju u ovom slučaju - žeđ, suvoća usana, glavobolja, ali i neke promene na koži... Ako vam se čini da je koža dlanova "zadebljala" ili kao da je presvučena voskom, to nije dobar znak. Dijabetes takođe utiče na pokretljivost zglobova, što otežava stezanje i opuštanje prstiju, pa je i to jedan od simptoma. Inače, ovaj znak ima skoro svaka treća osoba koja pati od konstantno povišenog šećera u krvi.

Kako sniziti šećer bez lekova?

Britanski lekar Majkl Mozli preporučuje dve krajne neobične metode, a ni jedna od njih nema veze sa promenom ishrane! Kako doktor kaže, pevanje i tuširanje vrelom vodom mogu da spuste glukozu. Najbolje od svega jeste što ne morate dodatno da uzimate lekove.

Zašto se ovo dešava? Prvenstveno jer pevanje i kupanje mogu brzo da snize nivo kortizola, a koji utiče na nivo šećera u krvi.

"Spuštanje kortizola bi trebalo da snizi i krvni pritisak i šećer. Ovaj hormon pretvara protein u glukozu, što rezultira njenim skokom. I to se dešava praktično u trenutku", kaže Mozli.

Prema njegovim rečima, redovno tuširanje vrućom vodom veoma pomaže - toplota širi krvne sudove, olakšavajući srcu da poboljša cirkulaciju krvi po telu.

Svakako, kod problema sa dijabetesom, uvek treba da se posavetujete sa svojim endokrinologom koji će vam odrediti najbolju terapiju za regulisanje šećera u krvi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading