DOKTOR PREDRAG NENADIĆ: Evo kako najbolje možete zaštititi decu od korona virusa!
Foto: Screenshot

Na koji način deci poboljšati imunitet?

Tu nema velike razlike: deca i odrasli - sve se svodi na hranu i na način života. Sve se svodi na to kako živimo, koliko spavamo, koliko smo fizički aktivni. Deca su uglavnom fizički aktivna, ali opet, danas ima mnogo školske dece koja nisu fizički aktivna. Ako dete nije aktivno, to je veliki problem za njegov imunitet.

Zašto je fizička aktivnost važna za imunitet?

Nije krucijalno da trčite da biste stekli snagu, nego u tome što naš imunitet leži u našem limfnom sistemu. Limfni sistem je ključan za naš imuni sistem. Limfni sistem zauzima oko 25% ukupne mase našeg tela, ima ga više nego krvi, a on nema pumpu da ga "goni" kroz telo, a opet on ne sme da se "ustoji". Jedini način da "poguramo" limfu kroz telo je da se krećemo. Čim limfni sistem ne funkcioniše, nema stvaranja tih antitela, ćelija koje nas brane i štite nas od virusa.

Šta deca da jedu da bi poboljšala imunitet?

Deca treba da jedu ono što ne jedu. Pre svega jako puno svežeg voća i povrća. Sada bar ima paprika, kupusa, kelja, zelenih salata, ima još i paradajza, brokolija, jako puno lisnatog zelenog povrća punog minerala i vitamina. Sirova hrana je mnogo bitna. Voće! Grožđe. Time unose žive enzime.

Danas je oko 36% dece gojazno, to je katastrofa i to uništava njihov limfni sistem. Gojaznost je velika prepreka.

Deca treba da jedu i meso. Ne možemo da kažemo sada da meso ne valja, jer su to zablude. Bez mesa nema ni B vitamina, nema Cinka, nema Selena.

Cink je najbitniji u zaštiti, a njega ima u orašastim plodovima najviše. Nekada su babe i dede, umesto čokolada, deci poklanjali orahe. To je čisto zdravlje. Tu se nalaze omega 3 masne kiseline. Apelujem na bake i dede: "Poklanjajte deci orase i bademe, lešnike, manite se bombona i čokolada!"

Cinkom je bogata svinjetina, govedina, ćuretina.

Ono što jača imuni sistem je C vitamin, D vitamin, Cink, Selen, kretanje, fizička aktivnost, dobra ishrana, pravilno spavanje...

Treba decu pustiti da se igraju. Sada nije vreme da idu bosi, ali leti decu treba pustiti da bosom nogom gaze zemlju, travu, da imaju kontakt sa elektromagnetnim poljem zemlje, da prihvataju pozitivnu energiju zemlje...

Evo recimo, ovih dana deci treba dati nar. Nar je nešto najbolje što danas možemo da poklonimo detetu. Jedan nar dnevno je zaštita od svih bolesti. Nar je bogat omega 3 i omega 5 polinezasićene masne kiseline, on je fantastičan antioksidant.

Deci treba dati povrće i voće sirovo. Danas im sve kuvamo, spremamo, a to ne smemo.

Šta nikako ne smemo da im damo da jedu?

Šećere. Šećeri uništavaju imuni sistem.

Kako odviknuti decu od slatkiša?

Dajte im da jedu hroma (ovaj mineral se nalazi u povrću). Kada oni jedu povrće u kojem ima hroma, oni neće da jedu slatko. Potreba za slatkim nastaje kada u organizmu nema dovoljno hroma.

Hroma ima u džigerici. Mi smo u mladosti dva puta nedeljno jeli džigericu. Nije nama mama pržila džigaricu zato što nismo imali drugo da kupimo, nego što je to zdravo.

Džigerica ima vitamine B kompleksa, minerale... Veoma je važno da deca jedu džigericu, pileću, svinjsku, goveđu.

Dajte deci sardinu sa crnim lukom - daćete im zdravlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading