NE BACAJTE KORU OD MANDARINA 7 problema koje rešava bolje od leka, od loše probave do kancerogenih obolenja
Shuterstoock

Jesen i zima su godišnja doba kada su mandarine na vrhuncu sezone i zato vam otkrivamo koja su to lekovita svojstva čaja koji se pravi od kore mandarine.

Kad je u pitanju lečenje gripa i prehlade tokom zimskih meseci mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje poseduje. Pored samog, slasnog ploda, lekovita svojstva poseduje i kora mandarine posebno ako se od nje pripremi čaj.

Istraživanja su pokazala da kora mandarine poseduje svojstva koja snižavaju holesterol, a čaj od sušene kore mandarine se preporučuje za mnoga stanja od loše probave do kancerogenih obolenja.

Priprema čaja

Jednostavno ogulite mandarine, sačuvajte koru i spremite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mestu i nekoliko meseci. Da biste napravili čaj jednostavno stavite nekoliko korica u šolju, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete mešati i sa drugim čajevima, a njabolje se slaže sa crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 odsto, dok sami čaj od mandarina snižava rizik za 40 odsto.

NE BACAJTE KORU OD MANDARINA 7 problema koje rešava bolje od leka, od loše probave do kancerogenih obolenja

Shuterstoock

 

Za snižavanje holesterola

Mnoga istraživanja su pokazala da kora mandarine ima mnogo više lekovitih svojstava od soka ili samog ploda, a posebno se ističe njihova sposobnost snižavanja holesterola u krvi. Istraživanja, takođe, pokazuju da u kori ima 20 puta više antioksidanata nego u soku mandarine što znači da mi najčešće bacamo ono što najviše vredi.

Borac protiv raka

Velika koncentracija antioksidanata u kori mandarine svrstavaju ovu voćku među snažne borce protiv kancerogenih obolenja. Veruje se da antioksidanti štite ljudske ćelije od oštećenja koja uzrokuju molekule poznate pod nazivom slobodni radikali. Ta oštećenja mogu dovesti do nastanka kancerogenih obolenja što znači da antioksidanti mogu zaustaviti razvoj raka.

Fizička iscrpljenost i problemi sa spavanjem

Izvadite malo kore i stavite je u malu vrećicu.
Udišite njen miris 15 minuta.
Ovo će vam pomoći da smanjite ili potpuno uklonite glavobolju, probleme sa spavanjem i umor.

Upala kože, osip

Uzmite svežu koru mandarine i trljajte njen sok na zahvaćeno područje dva puta dnevno.

Bronhitis
Dodajte pola kore mandarine u čašu tople vode. Ostavite da voda stoji sat vremena, a zatim je popijte. Ovaj lek možete konzumirati do tri puta dnevno.

Hipertenzija i tahikardija
Stavite koru mandarina u posudu sa tri litre vode.
Vodu prokuvajte i ostavite da odstoji.
Procedite i sipajte u kadu. Opustite se u toploj vodi. Pritisak će pasti.

Kora od mandarina za stopala

Jedan od načina da koristite koru mandarine je da je trljate po stopalima. Čemu služi ovaj čudan postupak? Pomaže u borbi protiv mikoze i sprečava recidiv. Sve zahvaljujući antibakterijskim svojstvima kore ovog voća. Osim toga, mandarina ima osvežavajući i piling efekat. Može smanjiti znojenje stopala i pozitivno uticati na stanje kože. Na petama je obično vrlo suva koža. Trljanje korom mandarine ima hranjiv i opuštajući efekat.

NE BACAJTE KORU OD MANDARINA 7 problema koje rešava bolje od leka, od loše probave do kancerogenih obolenja

Foto: Shutterstock

 

Za najbolje rezultate počnite trljanjem kore mandarine dva puta dnevno tokom nedelje. Kada primetite poboljšanje, dovoljno je da ovaj tretman ponovite 2 – 4 puta nedeljno.

Zvuči čudno, ali vredi isprobati ovaj trik pre nego što bacite koru mandarina. Zapamtite, međutim, da kućni lekovi ne mogu zameniti savet profesionalnog lekara. Ako sumnjate na atletsko stopalo, obratite se dermatologu. Kora mandarine je preventivna, ali se ne može koristiti kao zamena za lekove koje je propisao specijalista.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading