ZBOG PREVIŠE VOĆA ZAVŠILA NA OPERACIJI Lekari upozoravaju da pojedine vrste ove zdrave namirnice mogu biti opasne ako se ne vodi računa o količini
Foto: Pixabay

Na hitni prijem zagrebačke bolnice došla je 42-godišnja žena sa simptomima koji su očigledno upućivali na akutnu upalu pankreasa. Bili su to bolovi u stomaku i bol u gornjem delu stomaka koja se širila ispod desnog rebra sve do leđa, mučnina i povraćanje, ali bez povišene telesne temperature.

Lekari su joj prepisali terapiju za lečenje akutne upale pankreasa i stanje je prva dva dana počelo da se popravlja, a bol je nestala. Međutim, šok je ponovo nastupio treći dan. Jaka probadajuća bol u gornjem delu stomaka vratila se i ovoga puta je bilo jasno, krivac nije pankreas nego - voće kaki ili japanska jabuka.

Žena koju su snašli bolovi je veganka, a poslednjih šest godina jede samo sirovu hranu. Kod pacijentkinje se endoskopskim pregledom video veliki fitobezoar koji je zauzeo gotovo čitav lumen želuca, a potom je utvrđena i opstrukcija creva.

Bezoar je sloj neprobavljivih vlakana iz kakija, kojih je žena pojela u većoj količini. Pretpostavlja se da je jela od pola do kilograma kakija dnevno.

Za nastajanje bezoara krivci mogu biti ljuske grožđa, bundeva, celer, suve šljive, a ponajviše kaki koji u sebi ima tanine koje u želudačnoj kiselini stvaraju lepljivu masu i prouzrokuju stvaranje neprobavljivog sloja. Pacijentkinja je operisana i dobro se oporavlja.

Šta je japanska jabuka

Kaki se još naziva i japanska jabuka, a u prevodu znači "hrana bogova". Postoji nekoliko vrsta japanskih kaki jabuka, a na tržištu se obično mogu pronaći dve vrste. Ono što je jako važno znati za japanske jabuke je to kada ih treba jesti. Naime, jedu se onda kada su zrele!

Zrele japanske jabuke su meke na dodir, slatke i izuzetno ukusne. Kada kupite nezrelu japansku jabuku najbolje je da je ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi.

U zavisnosti od toga koliko je nezrela, tj. zrela, trebaće joj nekoliko dana, a ponekad čak i nedelja-dve da bi sazrela i mogla da se jede.

Kakiju su se kroz istoriju pridavale mnoge mistične moći, od lečenja bolova u leđima i stopalima, do pozitivnih uticaja na migrene i slične bolesti. Sadrži dosta tanina (proantocijanidin), zbog čega ima ljut ukus, ali taj ukus se gubi kako plod sazreva, kad plod postaje mekan i jako sladak. Tanini u želucu mogu da stvaraju masu sličnu lepku, što se i dogodilo u slučaju ove žene.

Lekovita svojstva kakija

Lekovita svojstva koja se pripisuju kakiju kreću se od poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, prevencije različitih oblika karcinoma, poboljšanja probave, jačanja imuniteta, snižavanja holesterola, ubrzavanja metabolizma do jačanja kostiju, poboljšanja kognitivnih funkcija, snižavanja krvnog pritiska i uticaja na zdravlje kože.

Osim toga, smatra se da kaki ubrzava oporavak od bolesti, pomaže u gubljenju kilograma, smanjuje upalne procese i ubrzava cirkulaciju.

Dugačak popis pozitivnih zdravstvenih uticaja može zahvaliti svom bogatom sastavu vitamina i minerala, ali i nekim neobičnim organskim sastojcima, poput vitamina A, B6, C, E te mangana, bakra, magnezijuma, kalijuma i fosfora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading