LEČI 6 OPAKIH BOLESTI: Kad pročitate koliko je zdrav, ješćete ga svaki dan
Foto: Pixabay

Od svih vrsta luka, on je najblaži po ukusu, nije začinjen, nema jak miris i ne izaziva suze u očima. Osim toga, najlakše je uzgajati i nije osetljiv na niske temperature. Bere se od početka jeseni do kraja proleća.

Zato je praziluk važna namirnica, posebno zimi, kada je izbor povrća slab.

Nutritivna vrednost

Po nutritivnom sastavu sličan je srodnicima, ali sadrži više proteina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk je odličan izvor mangana i dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6. Kako se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6.

Lekovitost

Za razliku od crvenog ili belog luka, praziluk se koristi ceo i ne samo kao začin, već i kao samostalno povrće. Bogat je hranljivim materijama i lekovitim materijama. Sadrži veliku količinu minerala i vitamina C, i eterična ulja sa sumporom. Ova ulja blagotvorno deluju na respiratorne i digestivne organe, bubrege, jetru, krvne sudove i krvne sudove. Istovremeno, iz ovih ulja dolazi miris praziluka, koji je za mnoge ljude prilično specifičan i odbojan.

Prilikom upotrebe praziluka preporučuje se upotreba celog praziluka; i bela stabljika i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbegava, sadrži nekoliko puta više vitamina od belog dela.

Zdravstveni benefiti

Kod uvećane štitne žlezde preporučuju se topli oblozi od kuvanog praziluka.
Praziluk pomaže pri iskašljavanju, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.

- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masti u krvi.

- Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod ateroskleroze i upala vena.

- Poboljšava apetit i stimuliše probavni sistem i creva.

- Poriluk promoviše bolju funkciju bubrega i izlučivanje mokraće, a pomaže i kod bolova u bubrezima i kamena u bubregu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading