GLAVOBOLJA, NERASPOLOŽENJE, ALERGIJA, PRVI SU ZNACI SLABOSTI JETRE:  Evo kako da je očistite od  toksina prirodnim putem
Foto: Pixabay

Glavna uloga jetre je detoksikacija celog tela. To je naš unutrašnji „čistač“ koji uz odgovarajuću podršku može izbaciti toksine koji izazivaju bolesti iz tela. To je drugi po veličini organ (posle kože) i jedan od najvažnijih jer igra ulogu u regulaciji masti, hormonskoj ravnoteži, varenju i cirkulaciji.

Međutim, australijski travar Dominikue Fini kaže da je glavni zadatak jetre da se reši viška supstanci koje se unose u telo. "Sve što uđe u krvotok filtrira se u jetri, a zatim se kvalitetni sastojci šalju u organe, a ostatak se izlučuje", kaže on.

Blok jetre

Uživanje u alkoholu i "brzoj" hrani ponekad može biti zabavno, ali tada vaša jetra radi u posebnom režimu.

Sva ta pića, prerađena hrana i otrovne hemikalije kojima smo izloženi ostaju u jetri. Fini kaže da kada jetra postane zasićena toksinima, ne može filtrirati krv na najbolji mogući način.

„Jetra postaje blokirana, masna ili naduta. To onda doprinosi rastu holesterola i slabijoj sintezi hranljivih materija i novih ćelija, što ugrožava vaše zdravlje.

" Zbog toga mnogi alkoholičari imaju otkazivanje jetre jer telo nema vremena za obnavljanje. Inače, jetra se nalazi iza rebara u gornjem desnom delu trbuha. Ako se otkaže, možemo preživeti samo dva dana.

Jetra može raditi čak i ako je 75 posto disfunkcionalno, zbog svoje nevjerojatne sposobnosti stvaranja novog tkiva. Prvi znaci slabosti jetre su glavobolja, nesvestica, depresija, loša koncentracija, promene raspoloženja, alergije, osip, crvenilo očiju, osetljivost na hranu, bol i ukočenost u telu i gorak ukus u ustima. Da li vam je potrebna detoksikacija?

Nutricionisti obično ne preporučuju režime detoksikacije jer jetra uvek radi na čišćenju tela. Ono što treba da uradite je da trajno poboljšate svoje prehrambene navike, kako biste podstakli njegovo funkcionisanje. Opšte pravilo je da izbegavate masnu hranu, uzimate pet porcija povrća i dve porcije voća dnevno i konzumirate alkohol u minimalnim količinama.
Šta pomaže jetri?

Neka hrana i suplementi mogu pomoći jetri da bolje radi. Đumbir, većina tamnozelenog lisnatog povrća, repa i nana su veoma korisni.

Šargarepa: Bogata beta karotenom, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjuje upalu.

Biljka Guja: Sadrži antioksidante koji deluju kao blokatori toksina.

Orasi: Oni pomažu u uklanjanju toksina.

Limun: čisti ne samo jetru, već i bešiku, bubrege, digestivni trakt i pluća.

Beli luk: Pomaže u pročišćavanju krvi i olakšava rad bubrega i jetre.

Čaj od maslačka: maslačak se godinama koristi u narodnoj medicini. Pročišćava krv i deluje kao antioksidans, pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa jetrom.

Sok od cvekle: Sadrži hemikaliju zvanu betain koja stimuliše ćelije jetre. Pored ove hrane, važno je i dovoljno spavanja, povremeno posećivati saunu, prepustiti se limfnoj drenaži i piti puno filtrirane vode.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading