SAVETI LEKARA Dobili ste opekotine od sunca? Evo najboljih trikova za njihovo ublažavanje
Foto: Pixabay/LoggaWiggler


Leto je u punom jeku, što znači da rizik od opekotina raste. Temperature su visoke, a sunčevi zraci su opasni.

Zbog toga je dr Catherine Borisievicz dala Femailu nekoliko saveta za ublažavanje opekotina.

Ohladite i negujte kožu

Dr. Catherine kaže da će vam hlađenje kože nakon opekotina pružiti trenutno olakšanje bola.

Predlaže upotrebu hladnih obloga, namakanje peškira hladnom vodom, a možete i vreću smrznutog povrća. Hladni oblog će vas rashladiti i ublažiti upale.

- Tuširajte se hladnom vodom i stavite hladni oblog na pogođeno mesto. Hladnija temperatura na koži dovodi do stezanja krvnih sudova, pomažući u smanjenju upale, objasnila je ona. Kada temperatura kože padne, potrebna joj je vlaga kako bi se sprečilo ljuštenje i pucanje.

- Aloe vera je izvrsno umirujuće hidratantno sredstvo. Ako kod kuće imate biljku aloe vere, odlomite list i iscedite gel na koži. Naravno, u apoteci uvek možete kupiti gel od aloe vere koji ne sadrži hemikalije - dodaje lekar.


Aloe vera sadrži antiinflamatorna jedinjenja, nazvana antrakinoni, koja smanjuju otok, pospešuju zarastanje i ublažavaju bol. Proizvodi koji sadrže aloe veru kao sastojak možda neće imati isti blagotvorni efekat kao čista aloe vera.

- Održavajte kožu hidriranom kremama. Nanesite ih na vlažnu kožu nakon hladnog tuširanja i redovno ih nanosite - savetuje dr Borisievicz i dodaje da postoje i druga rešenja koja umiruju opekotine.

- Možete odabrati i probiotički jogurt, crni čaj bogat antioksidansima ili mlečne obloge. Mleko sadrži vitamine A i D, masti, aminokiseline i mlečnu kiselinu, kao i proteine surutke i kazeina. Dovoljno je da u posudu ulijete malo mleka, namočite u nju krpu i pritisnete je na opečenu kožu, pazeći da ne trljate kožu - istakla je ona.

Generalno, za opekotine od sunca najbolje je da se držite tradicionalnih proizvoda koji sadrže sastojke koji smiruju i ublažavaju bol izazvan opekotinama, poput aloe vere, kokosovog ulja ili hidrata na bazi soje. Šta izbegavati?

Stručnjaci se slažu da su društvene mreže danas preplavljene bizarnim trikovima koje je bolje ne pokušavati. Na prvom mestu je kupanje u kadi punoj sirćeta.

- To je opasan tretman koji treba izbegavati po svaku cenu. Ne samo da će sirće isušiti kožu, već uništava njenu barijeru i stvara bol i upale, što zapravo usporava oporavak - rekao je dermatolog.

Za ozbiljne opekotine mogu se koristiti lekovi za ublažavanje bolova, naravno, uz konsultaciju sa lekarom. Izbegavajte sunce i dajte koži vremena da se oporavi. Ne pijte alkohol, jer on pospešuje dehidrataciju i držite se dalje od proizvoda koji isušuju kožu. Takođe, nemojte kidati ili kidati kožu koja može početi da otpada ili se ljušti. Ako je potrebno, obratite se lekaru za savet.
 

Komentari (0)

Loading