ISPRAVKA: Dezodoransi i antiperspiranti koji sadrže aluminijum ne uzrokuju karcinom dojke
Foto: printscreen/facebook

 

Demantujemo tekst objavljen dana 18.07.2021. godine pod naslovom "DOKTOR NESTOROVIĆ: Ovaj preparat je direktan uzročnik raka dojke, odmah ga bacite" u kojem smo objavili pseudonačune stavove i netačne tvrdnje  Branislava Nestorovića. Na ovaj propust nam je ukazao sajt Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi. Tekst je sada ispravljen. 

Tvrdnju koju smo preneli da su antiperspiranti koji sadrže aluminijum “direktni uzročnici” raka dojke, predstavlja lažnu vest. Dostupna naučna istraživanja pokazuju da ne postoji povezanost između upotrebe dezodoransa i antiperspiranata koji sadrže aluminijum i nastanka karcinoma dojke. Tvrdnju koju smo preneli da više od 50% karcinoma dojke nastaje na mestu gde se nanosi dezodorans, budući da ni za nju ne postoje nikakvi dokazi predstavlja pseudonaučne stavove i nije tačna tvrdnja. 

Da li aluminijum u antiperspirantima uzročnik karcinoma? Ovim pitanjem se bavio i Istinomer gde su detaljno objasnili: 

Suprotno mitu, dostupna istraživanja na ovu temu pokazuju da nije pronađena veza između upotrebe tih kozmetičkih preparata i karcinoma. Istinomer navodi pet različitih naučnih studija koje su pokazale da takve uzročno-posljedične veze nema.

Studija iz 2002. godine sprovedena je s 813 žene s dijagnostifikovanim rakom dojke i njih 793 bez te dijganoze. Rezultat studije nije pokazao vezu između povećanog rizika od raka dojke i upotrebe antiperspiranta. Dodatan rizik nije, kako se u studiji navodi, ni korišćenje brijača pre nanošenja dezodoransa ili antiperspiranta. (...).„Upotreba antiperspiranata nije povezana sa rizikom od raka dojke, dok je utvrđeno da su porodična istorija i upotreba oralnih kontraceptiva povezani“, zaključuje se u studiji iz 2006. godine. Poslednje objavljeni pregled naučnih dokaza na tu temu objavljen je 2016. godine. Iako su samo dve studije bilo dovoljno kvalitetne da budu uvrštene u taj pregled — veza između upotrebe antiperspiranta i dezodoransa i rizika od oboljevanja od raka dojke i ovog puta je naučno odbačena.(...) Studija koja se bavila upravo pitanjem apsorpcije aluminijum-hlorohidrata nanešenog na pazuhe, zabeležila je zanemarljivo mali procenat (0,012%) unosa tih soli u organizam.
Da bi hemikalija prouzrokovala rak, neophodno je da se izuzetno velike doze unose u organizam. Neznatni procenat soli aluminijuma iz kozmetničkih proizvoda ne izaziva malignitet tkiva dojke.
Posmatrana je i količina aluminijuma u malignom tkivu dojke. Studija iz 2013. nije otkrila stvarnu razliku u koncentraciji aluminijuma između rakom pogođenog i zdravog tkiva.

U članku dr Nestorovića i objavama na društvenim mrežama, navodi se i da je polovina karcinoma dojke zabeležena ispod pazušne jame. Istina je da se oko 50 odsto svih karcinoma dojke razvije najpre u gornjem spoljnom kvadrantu dojke. Broj karcinoma dojke nastalih u pazušnoj jami, odnosno mestu nanošenja antiperspiranta, nije ni zabeležen. Do sada nisu pronađeni dokazi koji ukazuju na to da je mesto karcinoma u dojci povezano sa upotrebom antiperspiranta i brijanjem ispod pazuha.

SCCS smatra da sistemska izloženost aluminiju kroz svakodnevnu primjenu kozmetičkih proizvoda ne doprinosi značajno sistemskom opterećenju organizma aluminijem iz drugih izvora. Do izloženosti aluminiju može doći i iz drugih izvora osim kozmetičkih proizvoda, a glavni izvor aluminija u populaciji jeste prehrana. Ova procjena nije uzela u obzir dnevni unos aluminija hranom.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju lažnih vesti i pseudonaučnih stavova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading