UBOD STRŠLJENA MOŽE DA UBIJE: Evo šta treba činiti, u pitanju su bukvalno sekunde
Shuterstoock

Kod određenog broja ljudi se posle uboda stršljena ispoljava alergija, toksična ili neka neobična reakcija, a sve to je posledica ubrizgavanja otrova ovog opnokrilca koji u ljudskom organizmu može da izazove mnogobrojne poremećaje, pa i da dovede do smrtnog ishoda.

Smrtni ishod posle uboda stršljena najčešće je posledica preosetljivosti na otrov ovog opnokrilca. Stručnjaci tvrde da je upravo otrov stršljena jedan od najopasnijih alergijskih reakcija u prirodi i da su najteže alergije koje mogu da postoje u prirodi izazvane ubodom stršljena.

Tokom letnjeg perioda, pčele, ose i stršljeni su najaktivniji, a stručnjaci upozoravaju da nas od trenutka njihovog uboda do eventualne burne alergijske reakcije dele minuti. Nažalost, prevencija gotovo da ne postoji, a da li će ishod biti fatalan, zavisi od nekoliko fakora.

Insekti najčešće napadaju životinje, ali postalo je pravilo da svake godine, tokom jula i avgusta, beležimo slučajeve kada ovi “letači”, posebno ako su isprovocirani, napadaju i ljude.

Alergija na ubod stršljena, čak i kad nije fatalna, može da izazove vrlo teške simptome i da dovede do mnogobrojnih poremećaja: srčanog ritma, da izazove srčani zastoj, otkazivanje bubrega, trombozu krvnih sudova...
Profesorka doktorka Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog u Vojnomedicinskoj akademiji, u intervjuu za "Novosti", kaže da stepen reakcije tela na ubod zavisi od stepena alergije koju izazivaju toksini, a ne od vrste insekata koji je taj ubod zadao:

"Reakcije na ujede stršljena u mnogim slučajevima slične su onima koje nastaju kada osobu ujede osa ili pčela. To da li će i kako osoba reagovati zavisi i od postojanja speifičnih IgE antitela u krvi osobe, tj. prisustva alergije.""

Zašto je ubod stršljena opasan

Ovaj ubod je opasan kod onih koji imaju preosetljivost na venom koji stršnjen ubrizgava. Zapravo, kod tih osoba se stvaraju specifična antitela, koja posle ovakvog kontakta dovode do oslobađanja histamina iz ćelija. Njihovo naglo oslobađanje može da dovede do širenja krvnih sudova, pada pritiska i do gušenja koje u najtežim situacijama izaziva anafilaktički šok koji može da ugrozi život osobe.

Koji su prvi simptomi da je došlo do reakcije tela na ubod?

"Prvenstveno dolazi do stvaranje crvenila, otoka i pojave svraba, a njihov stepen zavisi od toga koliko je osoba preosetljiva na toksine. To može da bude neki manji otok koji prođe sam od sebe za pola sata, a nekad dolazi do oticanja čitave ruke, noge, odnosno dela tela na kojem se ubod nalazi. Zatim može da se javi gušenje, nedostatak vazduha, malaksalost, nagli gubitak svesti i nagli pad krvnog pritiska. Takođe su opasni ubodi u predelu vrata i glave, koji mogu da uzrokuju ozbiljne probleme sa disanjem."

Kako se manifestuje ubod stršljena, pčele i ose?

"Ukoliko osoba nije preosetljiva na ubod ovih insekata, sve se završava manjim crvenilom, otokom i svrabom koji sam od sebe prolazi posle nekoliko sati, obično do 24 sata. Neke osobe imaju izraženu lokalnu reakciju ali bez sistemske reakcije, i kod njih otok crvenilo i svrab mogu da traju i do 10 dana. Specifična imunoterapija u ovim slučajevima ne može da smanji dužinu trajanja niti veličinu otoka pa nije rezervisana za ove pacijente, već samo za one koji imaju sistemske simptome, kao što su gušenje i anafilaksa. Najteži stepen reakcije je svakako anafilaktički šok."

Šta se preduzima u slučaju anafilaktičkog šoka koji može da izazove ujed stršljena?

"Osobe koje znaju da su alergične na ubod stršljena moraju da budu spremne na ovako nešto i važno je da budu pažljive dok borave u prirodi. Jedna od varijanti zaštite je nošenje injekcije "epipena" koja sadrži odgovarajuću dozu adrenalina. U slučaju anfilaktičkog šoka osoba mora odmah da je da sebi, jer ona sprečava pad pritiska, gušenje i veliki otok. Na taj način dobija se na vremenu dok pacijent ne dođe do hitne službe koja će pružiti adekvatnu pomoć u vidu primene daljih doza adrenalina, kortikosteroida i antihistaminika."

Koliko vremena ima da se reaguje pre nego što dođe do anafilaktičkog šoka?

"Najbolje bi bilo reagovati u prvih 15 minuta, ali niko obično nije toliko blizu hitne pomoći u trenutku uboda zbog čega je važno imati uz sebe "epipen" i tablete antihistaminika i kortikosteroida, o čemu se treba posavetovati sa lekarom specijalistom alergologom. Osobe koje imaju alergiju i kod kojih postoji opasnost od anafilaktičkog šoka moraju da se jave lekaru odmah, kako ne bi došlo do pojave komplikacija. Po dolasku u hitnu službu pacijent dobija adrenalin i lekove koji suzbijaju imunološku reakciju, a onda obično ostaje na posmatranju nekoliko sati."

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading