DOKTORKA MILOVANOVIĆ UPOZORILA: Ovi čajevi i suplementi uništavaju jetru
Foto: Youtube/Printscreen

Žutica je možda jedna od reči koje najviše zbunjuju ljude koji se ne razumeju u medicinu. Žuticom nazivamo bolest jetre izazvanu virusnom infekcijom, ali i svaku žutu obojenost kože kao posledice povišenog bilirubina.

Šta je žutica kao bolest, a šta kao simptom, zbog čega se pojavljuje i kako se leči, objasnila je prof. dr Tamara Milovanović, hepatolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

"Žutica može biti hronični ili akutni poremećaj rada jetre, ali i urođeni poremećaj metabolizma bilirubina koji se najčešće otkriva u dečjem uzrastu. Ona je znak raznih bolest ii stanja, i kada kažemo žutica, mnogi misle baš na bolest jetre, a ona ne mora uvek da se manifestuje žutilom kože ili sluznica", rekla je ona.

Žutilo kože ponekad se pojavi i kod zdravih, ali to ne znači da imaju i bolest koju zovemo žuticom.

"Da, žuticu može da prouzrokuje i nekontrolisano ili preterano uzimanje pomoćnih lekovitih sredstava ili energetskih pića, najviše među mladima. Ove naizgled bezbedne i lako dostupne supstance mogu da izazovu oštećenje jetre sa ozbiljnom i vidljivom žuticom. U većini su, nažalost, oni koji koriste razne čajeve i suplemente, ne razmišljajući da mogu više da naškode sebi nego da pomognu. Sa konzumacijom energetskih pića uglavnom preteruju mladi, a još ih kombinuju sa alkoholom što dodatno pojačava štetno dejstvo na jetru", rekla je ona.

Žutica kao takozvana "bolest prljavih ruku" daje simptome koji uopšte ne moraju biti u vezi sa bojom kože ili sluzokože, upozorila je doktorka.

"Može se ispoljiti kao slabost, malaksalost, umor, bol u mišićima, mučnina, nelagoda ispod desnog rebarnog luka, tamna boja urina, svetla boja stolice ili umor i svrab. Nije uvek lako da se ovi simptomi prepoznaju, jer su nespecifični i mogu da se jave i u slučaju drugih bolesti. Jetra ima veliki funkcionalni kapacitet, pa bolest uopšte ne mora da se prepozna u ranom stadijumu, već u uznapredovalom, kada se već primete komplikacije", rekla je ona.

Žuta prebojenost kože uvek ima veze sa bilirubinom, posledica je povišene produkcije, poremećenog preuzimanja, konjugacije ili ekskrecije, kao i vraćanje žučnog pigmenta iz oštećenih jetrenih ćelija ili žučnih kanala u krv. Postoje i urođeni uzroci, najčešći je Žilbertov sindrom koji ima oko deset odsto belaca. Sasvim je benigan i retko daje žuticu osim u slučajevima povišenog napora, stresa i nespavanja.

Žutica je, navodi doktorka, i simptom i znak neke bolesti, pa je lečenje najčešće specifično i usmereno na uzrok. Ako je urođena, ne leči se, ako je posledica virusa, gotovo je stoprocentno izlečiva medikamentima. Ako je kasno otkrivena, čak i specifična terapija hroničnih bolesti jetre je od manjeg značaja, pa je potrebno uputiti pacijenta na transplantaciju kao krajnji metod lečenja teško oštećenog organa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading