ISPRAVKA: Soda bikarbona i med ne leče rak, uprkos popularnosti ovog "leka"
Foto: Foto: Youtube/printscreen

Portal Alo! objavio je članak o navodnoj učinkovitosti kombinacije sode bikarbone i meda u lečenju raka, a ti navodi nisu u potpunosti utemeljeni u relevantnim naučnim studijama. Kombinacija sode bikarbone i meda jedan je od najčešćih “recepata” za koji se tvrdi da može izlečiti rak, a za ovakve navode ne postoji potpuno utemeljenje, što pokazuje i analiza organizacije raskrinkavanje.ba. 

U ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina i da ne postoji nikakav dokaz koji bi podržao navode i te tvrdnje.

Tvrdnje o navodnoj učinkovitosti meda u kombinaciji sa sodom bikarbonom u borbi protiv raka svode se na isto: iako se ćelije karcinoma navodno “hrane šećerom”, u ovom slučaju one šećer neće moći iskoristiti jer ih soda, koja “uz pomoć sirupa ulazi u maligne ćelije”, uspeva “neutralizovati” ili “uništiti”. 

Kako je soda bikarbona proglašena “lekom za rak”?

“Popularnost” sode bikarbone kao “univerzalnog leka” za različite bolesti traje već veoma dugo, a ovakve tvrdnje imale su različite izvore. Jedan od najprominentnijih zagovarača ideje lečenja raka sodom bikarbonom jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije. Simoncini je zbog korišćenja svojih “metoda” u lečenju raka, između ostalog i zbog ubrizgavanja smese vode i sode bikarbone u tumornu masu, ostao bez medicinske dozvole u Italiji. Ipak, nastavio se baviti medicinom, a zbog svojih neetičkih i veoma opasnih praksi u lečenju pacijenata/kinja završio je na sudu nekoliko puta. U januaru 2018. godine, Simoncini je u jednom od postupaka osuđen na pet i po godina zatvora za nezakonitu lekarsku praksu i ubistvo pacijenta.

Da li kombinacija sode bikarbone i meda leči rak?

Do sada ne postoji nijedna relevantna naučna studija koja se bavila efikasnošću ovakve kombinacije. Time ni senzacionalističke tvrdnje o njenoj “10.000 puta” većoj učinkovitosti od “standardnih lekova” ili o tome da “leči najopakiju bolest” nisu utemeljene. Konkretno, o tvrdnjama da soda bikarbona može da “neutralizuje” ćelije raka i tako ih spreči da iskoriste šećer primarno počiva na pogrešnoj premisi o ćelijama raka uopšte.

Medicinski centar MayoClinic u objavi iz marta 2020. godine navodi: 

-Potrebno je više istraživanja kako bi se razumela veza između šećera u prehrani i raka. Sve vrste ćelija, uključujući ćelije karcinoma, energetski zavise od šećera u krvi (glukozi). Međutim, davanje više šećera ćelijama raka ne znači da brže rastu. Isto tako, uskraćivanje šećera ćelijama karcinoma ne znači da rastu sporije.

Određene studije o mogućoj učinkovitosti sode bikarbone u lečenju raka jesu provođene, ali ne postoji definitivan zaključak koji bi mogao ovu namirnicu klasifikovati kao “terapiju”. Kako američki portal o zdravlju Healthline navodi, “veza” između sode bikarbone i raka uglavnom se tiče acidoze (zakiseljavanja). Soda bikarbona ima alkalizirajući efekat, što znači da smanjuje kiselost. Stanicama raka pogoduje kiselo okruženje. Zagovornici sode bikarbone kao leka ističu da navodno to što ona može organizam učiniti alkalnijim znači i da može sprečiti širenje raka. Ipak, nalazi provedenih istraživanja vezanih za navodnu vezu između nivoa pH i rasta karcinoma do sada nisu dali konačni sud. Značajan deo ovih tvrdnji bazira se i na ideji da konzumiranje “alkalne” hrane može smanjiti kiselost tela, a time i uticati na lečenje raka. 

Pored teza o navodnom liječenju raka pomoću sode bikarbone, postoje i one o korišćenju ove namirnice kao “pomoćne terapije”. Ova ideja polazi od toga da kiselo mikrookruženje može imati i negativan uticaj na pojedine terapije protiv tumora, što navodno znači da bi soda bikarbona mogla biti korišćena kao podrška kliničkim metodama lečenja. Ipak, reč je o hipotezama za čiju je potvrdu ili opovrgavanje neophodno provesti temeljna klinička ispitivanja. 

Dakle, iako postoje indicije da bi soda bikarbona na određeni način i u određenoj meri mogla imati efekta u lečenju raka, sami naučnici koji su učestvovali u kreiranju ovakvih zaključaka upozoravaju da im je neophodno pristupiti s oprezom. Tvrdnje da kombinacija meda i sode bikarbone “leči” rak, te da se pokazala kao “10.000 puta bolji lek od standardnih” opasne su, a njihovo zagovaranje neodgovorno. Neadekvatna primena ovih namirnica u “lečenju” može imati ozbiljne posledice. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading