Smanjite rizik od raka debelog creva: Počnite da radite ove stvari, dobre su po vas
Foto: Freepik

Istraživanja pokazuju da su navike vezane uz prehranu , težinu i telesnu aktivnost snažno povezane s rizikom obolevanja, a ne treba zaboraviti da takve zdrave navike mogu povoljno uticati i na pojavu drugih nevezanih bolesti.

1. Sudelujte u programu ranog otkrivanja raka debelog creva. Skrining može otkriti bolest pre nego bolesnik primeti simptome. Rak debelog creva najčešće nastaje na polipima koji se mogu ukloniti pre nego što se razviju u karcinom, a čak i u slučaju ako se karcinom već razvio, šansa je da će se isti otkriti u ranijoj fazi kada je i lečenje znatno uspešnije.

2. Jedite više povrća, voća i celovitih žitarica. Takva prehrana povezuje se sa sniženim rizikom obolevanja. Jedite manje crvenog (teletina, svinjetina, jagnjetina) i procesuiranog mesa, koji s druge strane povećavaju rizik.

3. Redovno vežbajte. Osobe koje žive sedilačkim načinom života pod povećanim su rizikom razvoja raka deblog creva. Povećanje vaše aktivnosti može smanjiti rizik.

4. Pripazite na telesnu težinu. Debljina i pretilost povećavaju rizik obolevanja i umiranja od kolorektalnog karcinoma. Zdravija prehrana i redovno vežbanje mogu vam pomoći u održavanju odgovarajuće težine.

5. Nemojte pušiti. Dugotrajni pušači obolevaju i umiru češće od raka debelog creva. Obratite nam se ukoliko Vam je potrebna pomoć u prestanku pušenja.

6. Alkohol konzumrajte umereno. Preporuča se kozumacija do maksimalno 2 pića dnevno za muškarce i 1 za žene.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading