Preporodite organizam i poboljšajte zdravlje: Napravite napitak od badema
Foto: Pixbay

Ovaj napitak možete konzumirati tako što potopite 4 badema u čaši vode, ostavite preko noći i popijete ujutru.

Evo zašto biste to trebali raditi:

Ojačaće vaše srce zbog bogatstva kalijumom i magnezijumom. Dobar je za mozak i moždane funkcije, daće vam dosta energije, pomoći će kod problema sa polnim sistemom, reguliše pritisak i holesterol, sprečava rak, dobar je za kosti.

Bademi su jedna od najpopularnijih vrsta orašastih plodova. Odličan su izvor minerala, vitamina, proteina, vlakana i niza drugih spojeva koji poboljšavaju zdravlje celokupnog organizma.

 Donosimo vam neke od dokazanih prednosti badema.

Smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti:

Bademi su odličan izvor zdravih masti koje štite zdravlje srca i celokupnog kardiovaskularnog sustava. Odličan su izvor antioksidacijskih spojeva koji smanjuju rizik od nastanka srčanog udara Uz to, bademi su jako dobar izvor vitamina E, flavonoida koji ublažava hroničnu upalu.

Odličan su izvor minerala, kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, bakar, mangan i arginin. Sve su to spojevi koji imaju odlično delovanje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Istraživanja su pokazala da bademi smanjuju nivo lošeg (LDL) holesterola i povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola. Svakodnevnom konzumacijom badema ćete sprečiti nakupljanje plaka unutar krvnih žila i preporučuju se svim osobama koje imaju povišn krvni pritisak.

Poboljšavaju kognitivne funkcije:

Bademi su odlični za zdravlje i funkcionisanje mozga. Visok udeo riboflavina i L – karnitina ih čine odličnima za prevenciju upalnih procesa unutar mozga. Dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka demencije i Alzhajmerove bolesti.

Poboljšavaju zdravlje kože:

Bademi su odličan izvor vitamina E i antioksidanata koji smanjuju nivo slobodnih radikala, održavaju kožu zdravom i mladolikom. Naučnici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka oštećenja uzrokovanih izlaganjem UV zrakama i na taj način smanjiti rizik od nastanka raka kože.

Smanjuju rizik od nastanka dijabetesa:

Bademi su jako dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina koje regulišu nivo glukoze u krvi i kontrolišu način na koji je telesne ćelije koriste. Svakodnevnom konzumacijom badema možete smanjiti rizik od nastanka inzulinske rezistencije i naglih promena nivoa šećera u krvi.

Podstiču rad probavnog trakta:

Korica badema sadrži probiotike koji poboljšavaju zdravlje i podstiču rad probavnog trakta. Probavni trakt se sastoji od niza dobrih bakterija koje su neophodne za njegov pravilan rad. Bez tih bakterija se povećava rizik od nastanka niza problema i poteškoća u radu probavnog trakta.

Smanjuju rizik od nastanka raka i upale:

Bademi su jako dobar izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kronične upale i kancerogenih stanica. Znanstvenici su ustanovili da bademi mogu smanjiti rizik od nastanka raka debelog creva, raka i raka dojke.

Bademi imaju alkalno delovanje:

Alkalna hrana regulira pH vrednost u telu i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti. Jača imunološki sistem i potiče rad probavnog sistema. Dosadašnja istraživanja su pokazala da povećanjem unosa alkalnih namirnica možete smanjiti rizik od nastanka i širenja kancerogenih ćelija jer one ne mogu preživeti u alkalnim uvetima.

Napomena:

Prirodni lekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uradite jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading