BEZ OVOG MINERALA ORGANIZAM UBRZANO PROPADA! Brzi kućni test otkriva da li vam fali jod u telu
Shuterstoock

Nije teško nadoknaditi manjak ovog važnog elementa - samo uključite namirnice bogate jodom, ali nemojte da preterujete jer višak joda, takođe, negativno utiče na zdravlje.

Jod je važan za decu i trudnice

Unos joda presudan je za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Najveću potrebu za ovim elementom imaju deca i adolescenti, jer su hormoni štitnjače odgovorni za mentalni i fizički razvoj. Međutim, i za odrasle jod je veoma važan. Supstance koje stvara štitna žlezda stimulišu reproduktivni sistem, utiču na proizvodnju polnih hormona i sposobnost začeća.

Jod utiče na rad štitne žlezde

Posebno je neophodan jod tokom trudnoće - pogotovo u prvom tromesečju, kada se u embrionu stvaraju rudimenti svih organa i formira nervni sistem. Ako trudnici nedostaje jod, najverovatnije će se beba roditi sa znacima cerebralne disfunkcije. Takve bebe, često preuranjene, imaju zaostajanje u rastu i nepravilnosti u proporcijama tela.

Kako jod utiče na zdravlje?

Reguliše metabolizam

Pozitivno utiče na rad srca
Jača kosti
Učestvuje u razvoju ćelija i tkiva
Stimuliše obnavljanje tkiva
Normalizuje funkcionisanje nervnog sistema
Povećava otpornost na stres, smanjuje nervnu ekscitabilnost
Reguliše proizvodnju polnih hormona
Poboljšava pamćenje i druge kognitivne funkcije
Učestvuje u razmeni toplote i održavanju potrebne temperature ljudskog tela
Pomaže organizmu da se nosi sa virusnim i bakterijskim napadima
Reguliše apsorpciju određenih vitamina
Pozitivno utiče na formiranje fetusa u materici
Pomaže u snižavanju holesterola u krvi

Test za utvrđivanje nedostataka joda:

Uveče, pre spavanja, namočite pamučnu krpicu rastvorom joda koji se može kupiti u apoteci. Na podlakticama nacrtajte tri linije: tanku (oko 1 mm), srednju (2 mm), debelu (3 mm).
Ujutru:

- Ako je samo tanka linija nestala - nemate deficit joda.

- Ako su nestale tanka i srednja linija - imate manje joda nego što je potrebno za organizam.

- Sve linije su nestale - imate veliki nedostatak joda.

Namirnice bogate jodom

Jetra bakalara

Jetra bakalara prvak je među namirnicama po količini joda: samo 100 grama ovog proizvoda sadrži 370 mkg joda, što je 3 puta više od dnevne potrebe.

Sušene morske alge

Morske alge su odličan izvor antioksidanata i minerala. One imaju minimalnu količinu kalorija, ali puno joda. Iako njegov sadržaj zavisi od vrste algi, prosečna cifra je 450 mkg na 100 g proizvoda.

Morska riba i morski plodovi

Velika količina joda nalazi se u školjkama, lignjama i škampima (u 100 g delikatesa - 40 mkg joda), u svim vrstama crvene ribe, skuši i haringi (od 100 do 300 mkg). Dagnje sadrže 140 mkg joda u 100 g proizvoda, dok jastog - oko 100 mkg.

Simptomi manjka joda

Oštećenja memorije; pospanost i inertnost; opšta slabost, apatija, umor; podložnost prehladama; višak kilograma; razdražljivost, naročito ujutru; reproduktivna disfunkcija.

Jeftina hrana koja sadrži jod

Najpristupačniji način dobijanja joda je pečenje krompira. Jedan srednji krompir sadrži oko 60 mikrograma joda, što je jednako 40% dnevne vrednosti. Međutim, važno je zapamtiti da se vecina supstance nalazi u kori krompira, zato nutricionisti preporučuju da jedete pečeni krompir sa ljuskom.

Brusnica

Bogate antioksidantima, bobice brusnice odličan su izvor joda. Najkorisnije je ono voce koje raste blizu mora. Jedna čaša sveže brusnice sadrži do 600 mkg joda.

Mleko

Jedna šolja kravljeg mleka sadrži oko 80 mkg joda. Ali kozije mleko je još korisnije: u njemu se nalazi 300 mkg joda.

Jaja (žumance)

Baš kao i krompir, jaja su pristupačna svakodnevna hrana koja nadoknađuje nedostatak joda u organizmu. Jedno veliko jaje sadrži oko 24 mkg supstance, što je 16% od dnevne norme.

Pasulj

U 100 g belog pasulja nalazi se 30 mkg joda. Iako je ovo samo 20% dnevne potrebe, čak i ta količina ce koristiti vašem zdravlju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading