OD "TAČKE" KARIJESA, DO BOLESTI SRCA! Stomatolog Ristić objasnio zašto desni krvare, a ispadaju čak i zdravi zubi
Foto: Youtube/Printscreen

Stomatolog dr Igor Ristić pričao je u Jutarnjem programu K1 o lošim navikama koje uništavaju zube, najboljoj četkici za oralnu higijenu i zdravstvenim problemima koji krenu od jedne "tačke" karijesa.

"Sve počinje od karijesa, čak i u dečjem uzrastu, tada vas roditelji dovedu kod zubara. Higijena, i to loša, dovodi do njega, nema tu genetike. Nema imali su i roditelji, pa sad imam i ja karijes. Zna se kako on nastaje i kako se sprečava - higijenom. Kako dalje napredujemo kroz godišta, dobijamo želju da neki oblik i položaj zuba ispravimo, stomatolog tu mora da objasni šta se medicinski može uraditi. Idući dalje, stiže prvi gubitak zuba, paradontološki problemi se pojavljuju, klaćenje, upale desni, tu već ulazimo u medicinski a ne preventivni deo stomatologije", rekao je on.

Kaže se da je paradontopatija bolest zdravih zuba, ali dr Ristić kaže da zubi nisu "sami za sebe", već imaju i potporni aparat koji oboleva. Tada zubi jesu zdravi, zvanično, ali njihova podloga i potpora nisu zbog čega sami zubi ispadaju, desni krvare.

"Onda se povlače desni, to je samo posledica tog oboljenja. Bol na toplo ili hladno, osetljivost. Kada se primeti da postoji sklonost ka paradontopatiji, češća poseta stomatologu i pravilno vođenje kroz problem recept da se to zaustavi", rekao je stomatolog.

OD

Foto: Youtube/Printscreen

 

Mnogo bolesti je povezano sa oralnim problemima, i moderna medicina je dokazala da puno manifestacija i problema u zapuštenoj usnoj duplji, prelaze u sistemska, neurološka i vaskularna oboljenja.

"Dugoročne bakterijske infekcije prouzrokuju mnoge, mnoge probleme i sanacija takvih problema često dovodi do ozdravljenja pacijenta. Vi ne možete, sa problemom u ustima, ni da se hranite kako treba i onda ulazimo u čitavu spiralu problema. I na njima se radi, funkcionalni problemi, nedostatak zuba, nepravilan položaj viličnog zgloba, to utiče i na hranu, i na spavanje i mir, neuronapetost postaje evidentna. Bleda deca, upalih obraza, sa podočnjacima, u 30-40 odsto imaju problem sa zubima. Slabo spavaju, ne dobijaju dovoljno kiseonika", nabrojao je on.

Da li je moguće od te zabrinjavajuće slike, nemanja nijednog svog zuba u glavi, doći do zdravog i lepog osmeha?

"Da, na sreću da, i to je deo protetike, time se uže bavim. Za prosečnog građanina Srbije, to je skup proces ali daje nadu da uz dobro planiranje i pravilno određene indikacije i faze, taj osmeh može da zablista i to vidi okolina našeg pacijenta. Ono što pacijent vidi je funkcionalna rehabilitacija, on može da priča i jede kako treba, ma i da peva, da ima savršen socijalni život. Oseća se novi kvalitet života", rekao je on.

"Ima i obećavajućih elemenata, da li znate da mladi i tinejdžeri uglavnom, u urbanim sredinama, kao jedan od elemenata svog dokazivanja ili trenda vole i žele da nose fiksne proteze. To je odlična stvar, to se ranije izbegavalo, izgleda da je trebalo da se pojavi TikTok da bi se neko poistovećivanje sa decom iz drugih zemalja dogodilo. Sada više nije ni tabu, ni problem nositi ortodontski aparat, ne misle više da je ružan ili da im smeta", rekao je on.

Tinejdžeri, dakle, brinu o zubima, a oko 25-30 godina, već idemo na intervjue za posao, imamo svest da lep i atraktivan osmeh, sa zdravim zubima, daje prednost u socijalnom i emotivnom životu.

"Zdravlje je ipak i dalje na prvom mestu kod ljudi koji su samostalniji i sigurniji. Neki žele da kroz promenu izgleda osmeha nešto sebi osiguraju, da dodaju malo estetske vrednosti sebi, a na nama je kao lekarima da takve pacijente vodimo kroz te njihove želje. Nije sve za svakoga, i nije često potrebno uraditi nešto zbog čega pacijenti dođu, ali očuvanje oralnog zdravlja je prvi zadatak i nas kao lekara, ali i pacijenata i njihove svesti", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading