KOJA PREVARA? AKO KUPUJETE OVAJ ČAJ, PLAĆATE PRAŠINU U KESICI! Travar objasnio i grešku koja potpuno uništava lekovito dejstvo nane!
Foto: Printscreen/RTS

Travar i novinar Momčilo Antonijević pričao je u Jutarnjem programu RTS-a o blagotvornim dejstvima čaja od nane, koja možemo uništiti nepravilnom pripremom. 

Čaj od nane je lako dostupan, uglavnom i vrlo pristupačne cene, ali šta je kvalitetan čaj, a ne "prašina" u kesici?

"Nana sme da bude usitnjena, ali tako biljka drastično brže gubi etarska ulja i blagotvorna svojstva. Ako 30 kesica platite 50-60 dinara, lako je raspoznati da je biljka upitnog kvaliteta", rekao je on.

"Dobar čaj ima snažan ukus i miris, tu ne možete mnogo da pogrešite, zato svima savetujem da kupuju nanu u celim listovima. Onda usitnite pre spremanja čaja, važno je izbeći početničku grešku, nikako ne prokuvavajte nanu. Na 75-80 stepeni esencijalna ulja nestaju, ako kuvate nanu isparava sve što je u njoj dobro. Supenu kašiku kvalitetne nane prelijte vrućom vodom, ostavite 15 do 30 minuta, onda procedite i pijte", rekao je on.

Čaj od sveže nane je još bolji, ali se onda stavlja duplo više biljke jer sadrži mnogo vode i mora se "duplirati" zbog koncentracije ukusa i blagotvornog svojstva.

"Jedna od osnovnih prednosti je što može dugo da se pije bez ikakvih kontraindikacija, bezbedan je i za decu. Ako se spremi pravilno, prvenstveno je odličan za organe za varenje, sprečava nastanak i pospešuje izbacivanje gasova. Protiv nadutosti dobro deluje, može da se kombinuje sa drugim biljkama kao što je seme kima, komorač, anis, to su sve biljke koje upotpunjuju dejstvo", rekao je on.

Nana radi i kod mučine, naročito kod onih koji povraćaju tokom putovanja.

"Pijte nanu, matičnjak i đumbir i to pre putovanja, imajte jednu količinu kod sebe tokom puta i pijte u malim dozama, pomoćiće vam", rekao je on.

Nana umiruje u malim količinama, blago, ali to nije baš sedativni efekat, već samo relaksira. U većim količinama zapravo deluje stimulativno, upozorio je Antonijević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading