LEKOVITOST OVOG ČAJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Smanjuje holesterol, menstrualne bolove i pomaže kod još mnogo toga
Foto: Pixbay

Čaj od hibiskusa je veoma jednostavan za pripremu, najčešće, se koristi cvet hibiskusa. Jednu kafenu kašičicu cveta hibiskusa preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Može da se pije topao i hladan i kiselkastog je ali veoma prijatnog i osvežavajućeg ukusa.

Zdravstvene koristi čaja

Čaj od hibiskusa se kao lek koristio još u vreme Staroegipatskog carstva. Najveću primenu imao je prilikom skidanja temperature, posle toplotnog udara, ali je korišćen i kao afrodizijak. Ovim čajem lečena je nesanica i smirivani napeti nervi. Čaj od hibiskusa i dan danas predstavlja krucijalni deo tradicionalne medicine mnogih naroda. Lekovitost čaja od hibiskusa potiče od retkih ali izuzetno blagotvornih sastojaka kojima obiluju i cvet i listovi. Obilje flavonoida, pektina, fitosterola i antocijana pruža snažno, antioksidansidativno dejstvo na organizam, ionako slabo opskrbljen ovim nutrijentima. Ovaj čaj sadrži u visoke koncentracije vitamina C, gvožđe, kao i veoma važne aminokiseline.

Štiti jetru

Antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa pomažu u lečenju bolesti jetre. Oni pomažu da se vaše telo zaštiti, jer neutrališu slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama. Zapravo, poboljšava celokupno zdravlje organizma.

Pomaže protiv karcinoma

Čaj od hibiskusa sadrži protokatokusnu kiselinu koja ima antitumorska i antioksidativna svojstva. Hibiskus usporava rast kancerogenih ćelija, ojačava organizam i olakšava posledice koje karcinom ostavlja na organizam.

Smanjuje holesterol

Čaj od hibiskusa pomaže da se smanji nivo lošeg LDL holesterola iz tela, čime štite organizam od bolesti srca. Uz to, štite se i krvni sudovi od oštećenja. Hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva ovog čaja mogu biti korisna onima koji pate od poremećaja šećera u krvi, kao što je dijabetes. Istraživanje sprovedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 pokazalo je kako konzumacija ovog čaja snižava holesterol i trigliceride što pomaže u upravljanju tom nepredvidivom bolešću.

Ublažava menstrualni bol

Jedna od prednosti čaja od hibiskusa za žene je olakšavanje grčeva i bola tokom menstruacije. Osim toga, pomoći će u ponovnom uspostavljanju hormonske ravnoteže, što može da smanji neke simptome menstruacije i menstrualnog ciklusa. Smanjiće i promene raspoloženja i depresiju.

Odličan protiv depresije i anksioznosti

Zbog vitamina i minerala poput flavonoida, konzumiranje čaja od hibiskusa d

Poboljšava probavu

Ovaj čaj, kao i ostali podstiče češće mokrenje, ali i bolji rad creva. Ima diuretska svojstva, pa se može koristiti za lečenje zatvora. Ujedno će pomoći poboljšavanju zdravlja čitavog gastrointestinalnog sistema. Na ovaj način smanjićete i rizik od dobijanja raka debelog creva.

Gubitak težine

Osim što poboljšava probavu, koristan je i pri mršavljenju. Nakon konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima, pijte čaj od hibiskusa. Studije su pokazale da ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju skroba i glukoze, pa može da pomogne gubitku telesne težine. Takođe, zaustavlja proizvodnju amilaze, što pomaže u apsorpciji ugljenih hidrata i skroba. Iz tog razloga ćete naći ekstrakt hibiskusa u mnogim dodacima za mršavljenje.

Ova i mnoga druga korisna svojstva će vam doneti čaj od hibiskusa ukoliko ga konzumirate.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading