LEK ZA PLUĆNE BOLESTI: Domaći sirup od bokvice
Foto: Pixbay

Bokvicaje dragocjena lekovita biljka nepravedno zapostavljena i čije vreme tek dolazi. Iako decenijama unazad postoji prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća, bokvica je u našim istraživanjima pokazala neka fantastična svojstva u mešavinama sa drugim lekovitim biljkama.

Bokvica ženska

Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogrešiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i lekovito delovanje isto.

Bokvica muška

Bokvicu je najbolje brati tokom leta i proleća, tada njene listove možete stavljati u salatu ili praviti u blenderu sok (može se mešati sa voćem ili povrćem).

Bokvica ima nepobitno izuzetna lekovita svojstva. Jedna do dve kašike dnevno je sasvim dovoljno da zasijajate zdravljem i energijom.

Domaći recept za sirup od bokvice

Bokvica u obliku sirupa preporučuje se svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomjerni sluzavi sekret.

Oprobani kućni recept za pripremu sirupa:

Uzme se boca za konzervisanje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih sveže ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova. Tako se nastavi izmenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.

Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena. Sada se u vrtu, na zaštićenom mestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom.

U visini kamena ili opeke gornji se dio jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mjesta.

Boca sada ostaje 3 meseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Posle isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i celi sadržaj boce dobro iscedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokuva.

Ceđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, se ne preporučuje, jer takvim nepotpunim ceđenjem ostaje previše neiskorišćenog ostatka. Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi.
Taj sirup je najbolji kućni lek protiv svih plućnih bolesti.

Kako koristiti recept:

U slučaju potrebe, deca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom jednom, a najviše tri puta dnevno.

Pre upotrebe posavetujte se sa lekarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading