DOKTOR DAVIDOVIĆ O ZGRUŠAVANJU KRVI: Ako osetite bol ili otok u ovom delu tela, odmah kod lekara jer su posledice strašne
Foto: Printscreen/RTS

Među onima koji su pobedili virus ima i pacijenata čija se borba nastavlja. Neki od njih suočeni su i sa trombozom. Da li se sa sigurnošću zna zbog čega je tromboza češća kod kovid infekcije, šta sve utiče na proces zgrušavanja krvi koji dovodi do tromboze, koje su komplikacije najčešće? Kako se lači arterijska a kako venska tromboza? 

Sve inflamatorne infekcije, uključujući i kovid, dovode do porasta inflamatornih faktora koji stimulišu proces zgrušavanja krvi koji dovodi do tromboze, navodi dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS.

"Kako je korona odmicala, proteklih godinu i po dana postojali smo svesniji da se ne radi samo o respiratornoj infekciji, da postoje druge brojne sistemske manifestacije uključujući trombozu venskih i arterijskih krvnih sudova od glave do pete koji daju različite manifestacije u zavisnosti od toga koji krvni sud je zahvaćen. Ako su zahvaćene vene postoji opasnost od plućne embolije. Ako su zahvaćene arterije na rukama i nogama, postoji opasnost od gangrene prstiju. Ako su zahvaćeni krvni sudovi srca doći će do infarkta krvnih sudova i mozga - moždanog udara", objašnjava Davidović.

Istakao je da je važno da su kliničari koji leče te bolesnike na vreme uočili koagulacije i da primenom adekvatne terapije taj problem može da se kontroliše.

"To je bio razlog da se u terapijske protokole uvedu lekovi koji kontrolišu proces tromboze i sprečavaju ga.Ti lekovi su veoma efikasni i ima ih mnogo više nego, recimo u vreme kada sam ja počeo da radim. Iako se ti lekovi uzimaju pravilno i dovoljno dugo problema uglavnom neće biti", dodaje dr Davidović.

Objašnjava da da ne postoji univerzalni znak koji ukazuje da se u ljudskom organizmu dešava tromboza već samo brojni simptomi.

"Ako je to tromboza venskog sistema na rukama ili nogama ispod mesta tromboze javiće se izrazit otok noge ili ruke. Ako je to tromboza arterija na rukama ili nogama ispod mesta tromboze pacijent će osetiti velike bolove i gubitak mogućnosti da pokreće taj deo tela, doći će do jedne senzomotorne paralize", navodi Davidović.

Objašnjava da postoje odgovarajući biohemijski parametri koji ukazuju na opasnost od tromboze ili da se ona već razvija.

"Neki od njih su precizniji, neki manje precizni ali nemojmo svi biti stručnjaci za D-dimer. To je sad posebna opasnost. Ako se D-dimer kao biohemijski parametar tromboze izvadi iz konteksta onda nema velikog značaja. On je značajan pokazatelj tromboze samo ukoliko se posmatra u kontekstu celokupne kliničke slike i drugih laboratorijskih analaiza. I ako to tumače stručnjaci, oni će na osnovu vrednosti pored ostalog i D-dimera znati koju terapiju i u kojoj meri da ordiniraju", upozorava Davidović.

Komentari (0)

Loading