ZAŠTO LJUDI UMIRU PRE VREMENA? Svima nedostaje JEDAN sastojak, bez njega strada srce
Foto: Pixbay

Omega 3 i omega 6 masne kiseline spadaju u esencijalne masne kiseline, a zovu ih još i F vitamin. One su veoma važne za organizam, pa su ih neki naučnici čak stavili u red vitamina, iako to zapravo nisu. Neophodne su nam, ali naš organizam ne može da ih stvara nego ih moramo unositi ishranom.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod dece i odraslih. Najmlađi stalno osećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu. Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža, najpre na stopalima, potom nogama i na kraju po celom telu. Preterano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Razvijaju se ateroskleroza i arterioskleroza, tromboza, može doći do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje, smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije. 


Esencijalnih masnih kiselina ima nekoliko. Omega 3 se nalazi u lanenom semenu i ulju, u soji, orahu, pšeničnim klicama. Omega 6 se nalazi u kukuruzu, soji, susamu, suncokretu, dok gama linoleinske kiseline ima u ulju žutog noćurka i u semenu crne ribizle. Kiseline EPA i DHA se nalaze u ribama hladnih mora – lososu, haringi i skuši.

"Ja imam običaj da kažem da su esencijalne masne kiseline neophodne od začeća pa do duboke starosti",  kaže doktorka Amalija Tarnocki.

U žižu interesovanja dospele su pre 45 godina, kada je naučnik Jorn Dirberg primetio da Eskimi na Grenlandu znatno manje boluju i umiru od kardiovaskularnih bolesti nego stanovnici Evrope ili Amerike. Istraživanja su pokazala da je razlog upravo korišćenje lososa i haringe u ishrani, kao prirodnog izvora omega 3 masnih kiselina.

Kasnije je primećeno da Eskimi na Aljasci, iako su gojazni, mnogo manje obolevaju od šećerne bolesti tipa 2, samo 3,3 odsto, u odnosu na ostale žitelje Amerike, kod kojih je učestalost obolevanja od šećerne bolesti zbog gojaznosti 7,7 procenata.

Jedna od novijih studija, koja je tokom 10 godina pratila 200.000 ispitanika koji su dodatno uzimali omegu 3, pokazala je smanjenu učestalost srčanih tegoba u odnosu na kontrolnu grupu.

Američki naučnici utvrdili su vezu između indeksa omega-3 masnih kiselina i rizika od prevremene smrti, a rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Communications".

Prema rezultatima analize, koja je obuhvatila podatke o 42 hiljade stanovnika različitih zemalja, ljudi sa većim indeksom masnih kiselina imali su u proseku 13 odsto manji rizik od prevremene smrti, za razliku od onih koji su imali nivoe ovih mikroelemenata u krvi.

Uzevši u obzir opšte stanje organizma, zaključak je da su pacijenti sa nedostatkom ovih kiselina bili u daleko većem riziku od ranije smrti uzrokovane kardiovaskularnim i bolestima krvnih sudova.

Naučnici godinama istražuju vezu između nivoa omega-3 i bolesti koje pogađaju srce, mozak, zglobove i vid, ali je malo njih proučavalo mogući efekat masnih kiselina na očekivani životni vek.

Novo istraživanje je potvrdilo da omega-3 koje se nalaze u morskoj ribi i morskim plodovima mogu imati blagotvorne efekte na celokupno zdravlje i, kao rezultat, usporiti proces starenja, naglasili su autori članka.

Gde ih najviše ima?

Najveći izvori omega 3 masnih kiselina su ribe (npr. skuša, sardina, losos, haringa), riblja ulja, semenke poputa lana i chia semenki, orašasti plodovi (bademi), kultivisane morske alge i pojedine namirnice obogaćene tehnološkim postupkom. Takođe mogu se naći i u brojnim dodacima ishrani, takozvanim dijetetskim suplementima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading