KAKO ŠTITI FAJZER, A KAKO ASTRAZENEKA? Objavljeno prvo istraživanje - ovo je odgovor na pitanje koje zanima mnoge
Foto: Tanjug/AP

Prvo istraživanje britanskih naučnika koje je direktno upoređivalo imuni odgovor kod vakcina Fajzer i AstraZeneka utvrdilo je sličan nivo stvaranja antitela i nešto jači odgovor kada su u pitanju T-ćelije kod osoba koje su primile britansku vakcinu, saopšteno je.

Britanski naučnici saopštili su da je u studiji, koja je utvrđivala razlike u imunom odgovoru na Fajzerovu i vakcinu protiv Kovid-19 kompanije AstraZeneka, utvrđeno da obe izazivaju slično snažnu reakciju u stvaranju antitela kod osoba preko 80 godina starosti nakon primljene prve doze.

Agencija navodi da je istraživanje takođe otkrilo da je važna komponenta imunološkog sistema, poznata kao T-ćelije, pokazala jači odgovor kod onih koji su dobili vakcinu AstraZeneka nego kod onih koji su dobili Fajzer, za šta naučnici smatraju da je podatak koji treba dalje proučavati.

Šta su T-ćelije?

T-ćelije su vrsta imunoloških ćelija, čija je glavna svrha identifikacija i uklanjanje napadajućih patogena ili zaraženih ćelija.

To čine pomoću proteina na svojoj površini, koji se mogu vezati za proteine na površini patogena. Svaka T-ćelija je visoko specifična – postoje milijarde mogućih verzija ovih površinskih proteina, koji mogu da prepoznaju različite delove patogena.

Budući da T-ćelije (T limfociti) mogu godinama da cirkulišu u krvi nakon infekcije, one takođe doprinose „dugotrajnoj memoriji“ imunološkog sistema i omogućavaju mu brži i efikasniji odgovor kada je izložen starom neprijatelju.

Otuda je značaj T memorijskih ćelija u borbi protiv ponovljenih infekcija, izuzetno značajan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading