GINEKOLOG STEFANOVIĆ rešio dilemu zašto trudnice imaju sve težu kliničku sliku i da li vakcina dovodi do steriliteta
Foto: printscreen/tvpink

Srbiju je pre nekoliko dana potresla vest da je porodilja stara 29 godina preminula od posledica korona virusa. U poslednje vreme je klinička slika trudnica sve teža, a direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, dr Aleksandar Stefanović gostujući na TV Pink objasnio je zašto.

"Na početku epidemije se nije mislilo da su trudnice kritična kategorija za obolevanje u smislu težih kliničkih slika. Međutim, to se u međuvremenu promenilo i danas imamo podatke da trudnice češće imaju težu kliničku sliku, da se češće priključuju na kiseonik i respirator i da je nažalost češći smrtni ishod u odnosu na ostalu populaciju. Možda novi sojevi virusa čine svoje, možda i bolja statistika, ipak smo sad u drugoj godini epidemije, samim tim ima mnogo razloga za vakcinaciju".

On je istakao i da nije istina da vakcine utiču na plodnost, te poručio ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama da se vakcinišu.

"Naravno da ispitivanja vakcina nisu rađena na trudnicama i da je to osetljiva populacija, međutim praćeno je nekih 36 koje su vakcinisane pa su odmah zatim zatrudnele. Svetski stavovi su da vakcina ne utiče na sterilitet i zatrudnjivanje. Praćene su pacijentkinje koje su vakcinisane i koje nisu vakcinisane i podjednaka je stopa zatrudnjivanja. Što se tiče trudnica, stav Svetske organizacije ginekologa akušera, koji i ovde poštujemo je da vakcinacija u trudnoći je preporučena, i ginekolog koji vodi trudnoću neophodno je da to preporuči pacijentkinji, naročito ukoliko su one u riziku kao što je povećana telesna težina, starost, dijabet, hipertenzija, što su dodatni komorbiditeti".

Kada je reč o prenosu kovida-19 sa majke na bebu tokom trudnoće ili porođaja, doktor kaže da je moguće, ali retko.

"Transmisija virusa tokom trudnoće i porođaja je moguća, međutim na sreću je veoma retka. Mi smo u Višegradskoj imali blizu 200 kovid pozitivnih trudnica koje smo porodili i samo dvoje novorođenčadi je bilo zaraženo".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading