pustinjska ruža
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Ako ste ljubitelj cveća, ali niste stručnjak ili nemate volje i vremena da se preterano posvetite bašti, predstavljamo vam prelepu cvetalicu - pustinjsku ružu!

Prve godine se udvostruči i s razlogom se zove cvetni tepih. Odlično izgleda, kako u bašti, tako i u saksijama.

pustinjska ruža

Foto: Youtube/Printscreen

 

Ovo je biljka niskog rasta sa snažnim stabljikama, koja raste kao puzavica, a tokom cvetanja ukrasiće vašu baštu mnogim cvetovima najlepših boja. Najbolje od svega je to što se veoma lako uzgaja i uspeva čak i na zemljištu lošeg kvaliteta!

Cveta od proleća do kasne jeseni, čak i ne zahteva puno vode tako da nema šanse da vam ne uspe! Jedina stvar na koju treba voditi računa je da pustinjsku ružu posadite na sunčano mesto u bašti, gde će dobiti šest ili više sati direktne sunčeve svetlosti. Vrućina joj ne smeta. Takođe će uspevati u senci ili delimičnoj senci, ali će proizvesti znatno manje cveća.

Biljku posadite u nešto širu rupu, iste dubine kao što je bila u posudi u kojoj ste doneli sadnicu. Posle sadnje zalijte je odmah, a narednih nekoliko meseci zalivajte samo u periodima kada više nedelja ne pada kiša. Ne voli preveliku vlagu – zbog viška vode može da počne da truli, pa ne treba preterivati sa zalivanjem.

pustinjska ruža

Foto: Youtube/Printscreen

 

Preferira peskovito ili dobro drenirano tlo. Pustinjsku ružu možete posaditi i u saksije za cveće - to će biti najlepši ukras terase. Sama se širi, udvostruči se u prvoj godini, pa se s razlogom zove cvetni tepih. Idealan je za prednje ivice bašte jer je nizak (oko 6 do 10 cm). Ova biljka pripada višegodišnjim biljkama. U jesen treba ostaviti da se malo osuši, kako bi se stvrdnuo i pripremio za hladno zimsko vreme.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading