STALNO GRICKATE NOKTE? Evo kako da prestanete
Foto: Shutterstock

Grickanje noktiju obično počinje u detinjstvu i može se nastaviti tokom odraslog doba, a neželjeni efekti mogu biti više od kozmetičkih. Ponavljano grickanje noktiju može izazvati bol na koži oko noktiju i može oštetiti tkivo zbog kojeg nokti rastu, što dovodi do abnormalnog izgleda noktiju.

Da bi vam pomogli da prestanete da grizete nokte, dermatolozi preporučuju sledeće savete:

Uvek kratite nokte. Kraći nokti omogućavaju manje grickanja i manje su iskušenje.

Nanesite lak gorkog ukusa na nokte. Dostupan je u slobodnoj prodaji, užasnog je ukusa i obeshrabruje mnoge ljude da grickaju nokte.

Radite redovan manikir. Trošenje novca da bi vaši nokti izgledali atraktivno može smanjiti verovatnoću da ćete ih grickati. Alternativno, nokte možete pokriti trakom ili nalepnicama ili nositi rukavice kako biste sprečili grizenje.

Zamenite naviku grickanja noktiju dobrom navikom. Kada želite da grizete nokte, pokušajte da se igrate sa loptom za stres. Ovo će vam pomoći da ruke budu zauzete i dalje od usta.

Identifikujte svoje okidače. To mogu biti fizički okidači, kao što je prisustvo noktiju, ili drugi okidači, kao što su dosada, stres ili anksioznost. Ako shvatite šta uzrokuje da grizete nokte, možete shvatiti kako da izbegnete ove situacije i razvijete plan za zaustavljanje. Samo saznanje kada ste skloni da ujedete može pomoći u rešavanju problema.

Pokušajte da postepeno prestanete da grizete nokte. Neki lekari preporučuju postepeni pristup da biste prekinuli ovu naviku. Pokušajte prvo da prestanete da grizete određene nokte, kao što su nokti na palcu. Kada to bude uspešno, pređite na ostale nokte. Cilj je da dođete do tačke u kojoj više ne grickatenokat.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading