ZA NEGOVANA STOPALA: Rešite se ispucalih peta na jednostavan način
Foto: Shutterstock

Ovu pojavu najčešće doživljavamo nakon zime ako stopala duže vreme nisu bila pravilno negovana. Iako su ispucale pete naporna pojava, postoje razni prirodni načini kako tretirati ispucale pete, kao i par trikova koje možete činiti kako bi se taj problem što ređe pojavljivao. Neretko se uz ispucale pete pojavljuju i zanoktice, bele crte na petama koje su na dodir grube te perutava koža na većem delu stopala.

Da biste bili sigurni da se više ne pojavljuju ispucale pete trebali biste im barem jednom nedeljno pružati sebi negu u obliku kupke, krema i masaže. Svakodnevno tuširanje obično ne uspe dovoljno omekšati kožu zbog čega bi barem jednom tjedno bilo dobro praktikovati kupku za stopala.

Kupka za stopala s eteričnim uljima

Počnite tako da pre spavanja uzmete sat vremena i pripremite kupku za stopala. U kupku možete staviti proizvode za negu stopala, ali i eterična ulja. Najbolja eterična ulja za stopala su od mente i lavande jer stvaraju efekte hlađenja i opuštanja. Ujedno mogu pomoći i kod zaceljivanja rana i žuljeva. Ako imate gljivičnu infekciju koristite proizvode koje vam je preporučio lekar, a za prevenciju istih možete koristiti eterično ulje čajevca koje eliminira bakterije i gljivice sa stopala.

Uz to je u kupku dobro dodati i malo prirodne morske soli kako bi se što više stare kože otopilo. Ako koristite eterična ulja biće dovoljno oko 10 kapi te dve kašičice morske soli. Trajanje kupke neka bude barem pet minuta, ali to slobodno odabirite sami po volji. Ako žurite, dovoljno će biti da vidite da se koža lagano smežurala, a ne bi bilo loše ostaviti stopala u vodi i nakon toga.

Piling stopala i ispucalih peta

Nakon kupke sledi piling stopala i ispucalih peta. Piling možete raditi s gotovim proizvodom ili ga napraviti sami uz prirodne sastojke. Pomešajte malo morske soli, griza s dve kašičice baznog ulja i par kapi eteričnog ulja po želji. Pomešati možete i malo šećera, meda i soka limuna, a veruje se i da talog kave može biti dobar sastojak za piling kože. Time trljajte cela stopala, posebne ispucale pete i područje između prstiju. Dok radite piling lagano masirajte stopala.

Pedikir stopala

Da biste se rešili viška kože na ispucalim petama biće potrebno ostrugati višak kože. Ovo možete činiti posebnim proizvodima i turpijama za pete. Struganjem mrtve kože će se koža stopala dodatno zagladiti. Kod biranja turpije za pete pazite da ne odaberete neku preterano grubu ili da je ne koristite presnažno. Pazite da se ne povredite. Struganje mrtve kože s ispucalih peta trebalo bi raditi često i uporno kako se problem ne bi vraćao. Nakon što završite sa struganjem peta, odradite pedikir i odstranite višak noktiju i zanoktica.

Hidratacija

Završni deo svake nege treba biti hidratacija očišćene i suve kože. Ovaj deo procesa je idealan da sebi priuštite i malu masažu stopala. Nanesite kremu po želji koja je hranjliva i koja će pomoći u smanjivanju suvoće. Ako imate problem poput infekcije, koristite proizvode koje vam je preporučio lekar. Regenerativnim balzamima, kremama i mastima prođite cela stopala. Ako koristite ulje, ono neka ide nakon hidratantnih sastojaka jer će tako stvarati dodatnu prirodnu barijeru i štititi kremu na koži.

Ako je problem ispucalih peta intenzivan, nakon ovog procesa nanesite više kreme no obično pa obucite debele čarape i tako prespavajtei. Na ovaj način ćete pojačati hidrataciju. Ne činite to ako imate gljivičnu infekciju koja bi se zbog takvog postupka mogla proširiti.

Idealno bi bilo ovaj proces raditi pre spavanja jer ćete time pružiti opuštanje i negu. Međutim, ako nakon toga izlazite iz kuće, nikako ne zaboravite naneti kremu sa zaštitnim UV faktorom i na kožu stopala. Na taj deo često zaboravljamo a suvoća kože se pojačava ako dođe do crvenila zbog sunca što produžuje problem ispucalih peta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading