NIJE SVAKA SAKSIJA ZA SVAKO CVEĆE Plastika, glina, keramika, pogrešan izbor uništava biljku, evo koja je najbolja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Različite saksije imaju različite namene kada su u pitanju biljke i sadnice. Biljke se u plastičnim saksijama ponašaju drugačije nego u glaziranim keramičkim, a svaka saksija ima svoj set uputstava za negu.

Plasticne saksije bolje su za biljke koje traže veliku vlažnost,a to je većina biljaka koja se kod nas uzgaja.......dracene,fikusi, filadendroni, difenbahije seflera,spatifilum itd. Za kaktuse bih naravno uvek preporucila zemljane saksije.

Jedna naša čitateljka ima savet vezan za izbor plastičnih saksija. Kako navodi ima znanje iz "prve ruke". "S obzirom da se nalazim u mestu koje je poznato po plastici i najveći je proizvođač saksija na Balkanu, znam da su tamne saksije od mlevenog materijala (mlevene staru plastiku iz gajbi, flaša i sl.), pa dolazi do razlaganja toksičnih hemikalija u kontaktu sa vodom i toplotom, što naravno utiče na koren biljke. Zato su bolje svetle saksije jer su napravljene od čista plastika koja do sada nije mnogo puta industrijski obrađena".

Zašto odabrati saksije od terakote?

Saksije od terakote poznate su kao posude koje se brzo suše. Glina propušta vodu, ostavljajući zemlju u saksiji da se brže osuši od plastične posude bez poroznosti. Tekstura saksije omogućava optimalan protok vazduha za rast korena biljaka, a brzo sušenje sprečava truljenje korena.

Saksije od terakote savršene su za sukulente, kaktuse i druge pustinjske biljke. Ove porozne saksijice mogu stvoriti savršeno okruženje za odvodnjavanje i rast, ali se i lako lome.


Keramičke saksije

Keramičke saksije su generalno bolje jer se prave od prirodnih materijala. Keramička saksija "diše" i kroz nju zemlja isparava, pa su na taj način uslovi u saksiji daleko približniji realnim uslovima u prirodi.
S druge strane, plastične saksije "ne dišu" pa bolje zadržavaju veliku vlažnost zemlje, tanje su i lakše, pa su i praktičnije od keramičkih.
Pa se na osnovu ovih karakteristika uvek mogu izabrati.

Ako to nije dosta, evo još...

Boja utiče loše na biljke ukoliko dolazi do njene razgradje, tako da nisu ni keramičke saksije "operisane" od ove boljke. Dobar deo keramičkih saksija se veštački boji, a mnoge te boje imaju toksično dejstvo na biljku kada počnu da se razlažu. 

Zbog toga je uvek bolje birati keramičke posude nefarbane, prethodno neupotrebljivane i boljeg kvaliteta. Plastika je dobra za Dracene i slične biljke koje vole nešto veću vlažnost podloge.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading