povrće u saksiji
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Gajenje povrća je izvodljivo i u kućnim uslovima. Tokom juna se sade različite vrste povrća. 

- Godinama sam radio kao profesionalni baštovan specijalizovan za kuhinjske bašte, uzgajajući povrće u ograđenim gredicama za restorane. Pored toga, uzgajao sam brojne useve u žardinjerama, u malim gradskim baštama kod kuće - rekao je baštovan Dru Svejnston.

On je dodao da je jun jedan od najintenzivnijih meseci u povrtnjaku.

 - Ako razmišljate o stvaranju sopstvene bašte, preporučujem ovih šest vrsta povrća koje možete posaditi u junu - rekao je baštovan.

povrće u saksiji

Shuterstoock

 

 

Baštovan je izdvojio nekoliko najboljih vrsta povrća za sadnju u junu. 

 - Mladi luk  je brzorastuće povrće koje može biti spremno za berbu već 60 dana nakon setve. Može se sejati u saksije širine najmanje 45 cm. Širina je važnija od dubine jer mladi luk ima plitko korenje. Pravougaone saksije su idealne za njegov uzgoj - naveo je on. 

 - Napravite plitke brazde, pospite seme po njima ili po površini zemlje, a zatim pokrijte sa pola centimetra supstrata. Održavajte zemlju vlažnom, postavite saksiju na sunčano mesto i proredite sadnice na razmak od 2,5 do 5 cm nakon što proklijaju - dodao je baštovan.

povrće u saksiji

Shuterstoock

 

I tikvice su povrće koje se lako gaji. Kada ih zasejete, imaćete mnogo plodova - ova biljka je veoma produktivna. 

 - Žbunaste sorte su najbolje za gajenje u saksijama.  Izaberite velike saksije  kako bi se obezbedio prostor za jak korenov sistem - preporučuje baštovan. 

 - U junu možete posaditi već odrasle biljke ili direktno posejati seme, pod uslovom da to uradite ranije u mesecu. Posejte seme na dubinu od 2,5 cm, postavite posudu na toplo i svetlo mesto i redovno zalivajte - dodao je.

Savet je da za tikvice koristite đubrivo za paradajz i da ih đubrite na svakih 14 dana, posebno nakon što se pojave cvetovi.

povrće u saksiji

Shuterstoock

 

 

Krastavci možda nisu prva stvar koja vam padne na pamet kada je u pitanju povrće u saksijama, ali žbunaste sorte su idealne za to.

Izaberite saksiju i postavite je na toplo, sunčano mesto. Krastavcima je potrebno redovno zalivanje i prihranjivanje svakih 14 dana nakon pojave plodova.

 Baštovan savetuje da  seme posejete direktno - stavite tri semena u saksiju i ostavite najjaču sadnicu kasnije. Alternativa su već uzgajane biljke, koje daju raniji žetvu.

povrće u saksiji

Shuterstoock

 

 

Na terasi možete da gajite i zdravu i ukusnu blitvu. Ova biljka je i dekorativna i  jestiva. Osim što lepo izgleda sa svojim šarenim stabljikama, veoma je se lako gaji..

Posejte seme u saksije širine najmanje 30 cm. Pošto je seme veće, lakše ga možete rasuti pojedinačno - na dubini od 2,5 cm i rastojanju od 10 cm.

Postavite posudu na sunčano mesto, mada blitva podnosi delimičnu hladovinu. Mladi listovi biće spremni za berbu za 4–6 nedelja, a zreli listovi nekoliko nedelja kasnije.

povrće u saksiji

Shuterstoock

 

U junu možete da posadite i rotkvice - brzo ćete ih imati na stolu jer od setve do konzumacije može proći samo četiri nedelje.

Rotkvice se seju direktno na mesto uzgoja i možete ih sejati sukcesivno od proleća do rane jeseni.

 - Za posude izaberite širinu od najmanje 30 cm i dubinu od 15 cm za sorte sa kratkim korenom, ili 30 cm za one sa dužim korenom. Pospite seme po površini, prekrijte sa 1,5 cm zemlje i stavite na sunce. Redovno proređujte sadnice na rastojanje od oko 5 cm - preporučuje stručnjak, prenosi homesandgardens.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading