Nabavili ste salicilnu kiselinu za lice? Ovo treba da znate pre nego što počnete sa primenom
Foto: Shutterstock

Osim toga što treba pratiti uputstva koja prate određeni proizvod, treba i generalno slediti pojedine smernice kada je reč o korišćenju salicilne kiseline.

  • Najpre, klonite se salicilne kiseline ukoliko imate suvu kožu. Ova kiselina može iritirati i normalnu kožu, a kod suve može čak i izazvati određene probleme. Dermatolozi kažu da takve reakcije može izazvati i prečesto korišćenje ove kiseline, pa se mogu javiti blagi simptomi poput crvenila, iritacije, ali može doći i do ljuštenja kože.
  • Ukoliko koristite koncentrovane preparate, nikako ne nanosite prevelike količine salicilne kiseline na veliki deo kože jer može doći do salicilnog trovanja.
  • Umesto da nanesete sloj na čitavu kožu, fokusirajte se na problematično područje. Kap-dve je sasvim dovoljna doza koja treba da odstoji do 5 minuta na koži. Praksa će se razlikovati od preparata do preparata, pa ćete kod nekih ovaj proces morati da ponavljate više puta dnevno. Isto tako, neke ćete morati i da kombinujete sa hidratantnom kremom.
  • Takođe, bitno je i da proizvod čuvate na hladnom, daleko od dece i kućnih ljubimaca, kako biste sprečili da neko od njih konzumira ili ikako dođe u dodir sa salicilnom kiselinom. Trebalo bi i da zaštitite preparate sa salicilnom kiselinom od prevelike svetlosti, nagle promene temperature i vlage. Stoga se ne preporučuje čuvanje ovih proizvoda u kupatilu.
  • Ukoliko se spremate na bilo kakvo medicinsko testiranje, bilo laboratorijsko ili kakvo drugo, obavezno naglasite da koristite salicilnu kiselinu. Takođe, i kod redovnih pregleda, naglasite svom lekaru da koristite tretman salicilnom kiselinom.Razlog ovim merama opreza je taj što salicilna kiselina može imati dejstvo na pojedine lekove, te izazvati neželjene reakcije.
  • Generalno, ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi, salicilna kiselina nije dobra za vas. Isto tako, i trudnice bi trebalo da se klone preparata sa visokim sadržajem ove kiseline jer može imeti negativne efekte na njih i dete.
  • Takođe, ne treba naglašavati da nikako ne biste smeli da eksperimentišete sami sa ovom kiselinom, pa bi pravljenje rastvora i kozmetike trebalo da ostavite stručnjacima. Svi znamo da je koncentrovana salicilna kiselina dostupna u kesicama koje kupujemo za zimnicu, ali s obzirom na delikatnost njenog dejstva važno je da salicilnu kiselinu za lice koristite isključivo kroz preparate koje su napravili profesionalci. Na taj način izbegnućete potencijalne opekotine kože i probleme koji mogu uslediti.

Komentari (0)

Loading