Čuvaju vitalnost i mladolik izgled: Najbolji prirodni antioksidansi
Foto: Shutterstock

Dijetetičar Keri Gans objašnjava da je pelargonidin jedinjenje antocijanina koji su i zaslužni za crvene i narandžaste nijanse u voću. Podsećanja radi, antioksidanti imaju funkciju snažnog zaštitnika u telu. Oni podstiču imuni sistem i usporavaju i sprečavaju oštećenja usled starenja, spoljašnjih uticaja (toksina)... Poznato je da antioksidantipomažu organizmu da se bori protiv slobodnih radikala i umanjuju oksidativni stres koji može dovesti do različitih srčanih oboljenja. 

Svojstva pelargonidina su takva da za sada deluje da ima pozitivan uticaj na celo telo i to zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju ali i karakteristikama koje ima kao jedinjenje antocijanina. „Antocijanini su povezani sa sprečavanjem bolesti koje mogu biti posledica, između ostalog, oksidativnog stresa, kao što su kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti,“ objašnjava Keri Gans. U članku koji je objavljen u stručnom medicinskim magazinu Molecules iz 2020, navodi se da svojstva antocijanina mogu biti povezana sa njihovom odlikom da moduliraju crevnu mikrobiotu. Još jedno istraživanje (Molecular Nutrition & Food Research, 2021) otkrilo je da je posebno bobićastvo voće posebno zaslužno za poboljšanje vaskularnih funkcija i redukciju upalnih procesa u telu. 

Još jedno skorije istraživanje iz jula 2022, objavljeno u publikaciji Journal of Alzheimer's, otkrilo je da je vredno truda povećati unos pelargonidina, kao jednostavnog načina za vitalno starenje i održavanja zdravlja mozga i kognitivnih funkcija. U slučajevima gde su merenja pokazala veći nivo pelargonidina u mozgu je bilo manje uvrnutih vlakana koja sadrže protein – tau, kao i manje naslaga amiloid beta plaka(fragmenata proteina). Zašto je ovo važno? Ova dva elementa tj. njihovi povišeni nivoi su upravo ono po čemu prepoznajemo Alchajmerovu bolest – tako da što su oni niži - kognitivne funcije su bolje i robustnije. U ovom istraživanju, glavni izvor ovog antioksidanta su bile jagode ali važno je znati da nisu i jedine. Predstavljamo vam 5 namirnica bogatih pelargonidinom koje nam pomažu da budemo vitalni čak i u poznim godinama.

Jagode

Ne čudi da su jagode na vrhu liste budući da su bogate ne samo pelargonidinom, već i vitaminom C, za koji je odavno poznato da je ozbiljan borac protiv toksina, slobodnih radikala i snažan buster imunog sistema. 

Brusnice

I brusnice imaju već dokazana antiupalna svojstva, a pored pelargonidina su bogate i jedinjenjima proantocijanidinima, koja imaju prirodno antibakterijsko delovanje.

Šljive

Za bistar, brz i vitalan um zaslužne su i šljive. Šljive sadrže polifenole koji usporavaju opadanje kognitivnih funkcija. Imaju još niz benefita i mogu biti korisne i za šećer u krvi ali i konstipaciju. 

Rotkvice

Pored toga što sadrže ovaj snažni antioksidant, rotkvice su pune kalijuma koji utiče na krvni pritisak i umanjuje rizik od zastoja srca. Dodaćemo i da su rotkvice izvrsne i za zdravu kožu glave i sjajnu kosu.


Pasulj

Ukoliko želite da povisite unos pelargonidina ali i proina iz biljaka, onda se okrenite ka pasulju. Odličan je izvor i valakana koji mogu umanjiti nivo holesterola i održavati šećer u ravnoteži.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading