Preporučuje se kao rešenje za mnoge probleme: Tri stvari koje treba da znate pre upotrebe ricinusovog ulja
Foto: Shutterstock

U starom Egiptu, ovo ulje koristilo se za lampe, kao "narodni lek" za mnoga stanja, pa čak i da bi se podstakao porođaj. Poznato je kao sredstavo koje se koristi u nezi lepote, potom za probavne tegobe, brži rast kose i trepavica...

Da li je sve to istina ili je u pitanju samo viševekovni mit kakav prati mnoga biljna ulja i nije utemeljen na naučnim istinama?

Ima laksativno dejstvo, ali...

Jedna od najpoznatijih pozitivnih strana ricinusovog ulja jeste to što je prirodni laksativ, piše pomenuti medicinski portal, koji napominje da je ono odobreno od strane američke Administracije za hranu i lekove (FDA).

Kako se navodi, ovo ulje deluje tako što povećava pokrete mišića koji pomažu da se feces izbaci iz creva i da se ona očiste. Nakon konzumacije, ricinusovo ulje se razlaže u tankom crevu, oslobađa se ricinoleinska kiselina, glavna masna kiselina u ovom ulju, a ona se potom apsorbuje u crevima i stimuliše laksativni efekat, naveli su u svom zajedničkom radu Džefri Alukaran s Medicinskog koledža "LECOM" i Džejson Trip iz Medicinskog centra "Kejp Fir Veli".

Više naučnih studija je dokazalo da je ricinusovo ulje blagotvorno kod zatvora, a istraživanje stručnjaka turskog Univerziteta Selal Bajar u Manisi iz 2021. pokazalo je da sustarije osobe koje su uzimale ricinusovo ulje imale ublažene simptome zatvora: manje naprezanje i smanjen osećaj nepotpunog pražnjenja creva.

Ipak, imajte u vidu da, dok se ricinusovo ulje smatra bezbednim u malim dozama, veće količine mogu da budu opasne, odnosno da izazovu stomačne grčeve, mučninu, povraćanje i dijareju. To je zaključak više studija, između ostalih i one koju su sproveli eksperti iranskog Univerziteta medicinskih nauka u Hamadanu 2010. godine.

Hidrira, ali...

Ricinusovo ulje je bogato ricinolnom kiselinom, mononezasićenom masnom kiselinom koja može da se koristi za hidrataciju kože.

Ove prirodne masti su okluzivni hidratantni sastojci, što znači da pomažu u formiranju zaštitne barijere na koži da bi u njoj "zaključali" vlažnost i sprečavaju da se gubi voda iz nje.

To je pokazalo i istaživanje dermatologa više indonežanskih medicinskih ustanova.

Veoma je bogato, pa se neretko koristi i kao prirodna alternativa hidratantnim kremama, bezbedno je za spoljnu upotrebu i pirimenjuje se i na licu i na telu.

Kako je ricinusovo ulje vrlo gusto i kao takvo može da iritira kožu, treba da ga razblažite drugim pogodnim uljima kao što su maslinovo i kokosovo.

Napomena: Iako se obično smatra bezbednim, ovo ulje može da izazove alergijske reakcije kod pojedinih ljudi. Jedna od mogućih reakcija podseća na angioedem, akutni otok kože i sluznice, pokazala je studija Odeljenja za alergologiju španske bolnice "Santa Marija del Rosel" iz 2010.

Ne utiče na rast kose i trepavica

Kako navodi medicinska platforma Healthline, trenutno nema naučnih saznanja koja govore u prilog tome da ricinus može da poboljša zdravlje kose, smanji njen gubitak ili stimuliše rast nove! Isto važi i za podsticanje rasta i gustine trepavica.

Zanimljivo je da postoji još jedan mit u vezi s ricinusovim uljem i kosom: ono često ulazi u sastav proizvoda protiv peruti ili se koristi direktno za njegovo uklanjanje, a ne postoje studije koje govore u prilog tome.

Štaviše, ricinusovo ulje može da izazove stanje nazvano "akutno filcanje kose" kod dugokosih ljudi, a ispoljava se ćebanjem kose do te mere da podseća na ptičje gnezdo, navodi se u studiji stručnjaka više indijskih medicinskih ustanova objavljenoj 2017.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading