kosa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vrlo često, isušivanje kose možete preduprediti jednostavnim promenama navika i životnog stila. Na primer:

  • Izbegavajte svakodnevno pranje kose šamponom. Svakodnevno šamponiranje kose spira zaštitni sloj sebuma sa vlasi koje ostaju ogoljene, mnogo manje sposobne da zadrže prirodnu vlagu unutar sebe. Optimalno je da prati kosu jednom do dva puta nedeljno. Nakon pranja, kosu možete dodatno zaštititi od isušivanja prirodnim uljima. Ovde sam pisala koja su ulja najbolja za kosu.
  • Stavljajte regenerator nakon svakog pranja.
  • Koristite samo šampone bez sulfata, jer oni su jedan od glavnih krivaca za isušivanje kose.
  • Koristite preparate za hidrataciju kose, na primer serum sa hijaluronskom kiselinom za kosu.
  • Izbegavajte hemijske tretmane kose ili ih svedite na najmanju moguću meru.Ukoliko morate da se farbate radite to pametno. Dobro razmislite o izboru boje i ne premišljajte se svako malo. Tako ćete sledeći put farbati samo izrastak i nećete morati dodatno isušivati ostatak kose. Ukoliko često menjate boju kose tada uvek farbate celu dužinu. Farbe posebno one koje u sebi sadrže amonijak jako isušuju kosu.
  • Što manje koristite fen, zapravo težite ka tome da kad god ste u prilici kosu sušite prirodno.
  • Izbegavajte peglu za kosu, figaro i električne uvijače. Ovde sam nedavno pokušala da vas naučim kako da prirodno ispravite kosu bez pegle.
  • Zaštita kose od toplote i izlaganja sunčevim zracima je vrlo važna. Ukoliko živite u podneblju suve klime sa puno sunca stavite nešto na glavu uvek kada izlazite iz kuće. Isto važi i za odlaske na izlete, godišnje odmore…poenta je uvek zaštititi kosu od sunca i vetra kao i od jake hladnoće.

Prirodna ulja mogu da pomognu u oporavku suce kose:

  • kokosovo
  • bademovo
  • ricinusovo
  • jojobino
  • kukuruzno

Ono što jedete prvo će se manifestovati na stanju vaše kose, kože i noktiju. Nije retkost da je kosa koja je suva odraz onoga što jedete. Da biste popravili stvari, hidrirajte se i unosite dovoljno vode. Osim toga, veštačke masnoće, zamenite prirodnim namirnicama bogatim omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading