Leglo bakterija: Ove stvari u kuhinji nikad ne očistimo kako treba
Foto: Shutterstock

Studija objavljena u "Journal of Food Protection" od strane Agencija za hranu i lekove SAD, ispitala je najveće rizike od unakrsne kontaminacije u kuhinji tokom pripreme obroka. Pre toga verovalo se da su sunđer za pranje posuđa, aparat za kafu, daska za seckanje, kao i sudopera najveći izvori zaraze. Ali rezultati su pokazali malo drugačije stanje.

U studiji je učestvovala 371 osoba čiji je zadatak bio da pripreme hamburger od ćuretine koristeći začine,  pljeskavice i malo prethodno upakovane zelene salate. Na kraju, dok je većina površina bila pozitivna na bakterije i to u 10 do 20 odsto slučajeva, neverovatnih 48 odsto začina u teglicama, korišćenih tokom pripreme hamburgera, bilo je pozitivno na norovirus ( virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma je zarazan i lako se prenosi) . Takođe, sstraživanja su pokazala da su se daske za seckanje našle na drugom mestu kao najkontaminiranije površine, dok su poklopci za kante za smeće na trećem mestu.

"Naše istraživanje pokazuje da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti unakrsno kontaminirana", rekao je vođa studije, Donald Šafner i dodao da je pranje ruku neophodno nakon svake upotrebe sirovog mesa, živine, kao i jaja. Takođe, sve površne koje su bile u kontaktu sa mesom treba dezinfikovati.

Takođe, Agncija za hranu i lekove preporučuje strategiju rukovanja hranom u četiri koraka:

  • očistite ruke i površine
  • odvojite sirovu hranu od druge hrane
  • kuvajte na odgovarajućoj temperaturi
  • stavite u frižider u roku od dva sata od kuvanja

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading