Zaštite ih: Kako da sprečite negativan uticaj grejanja na sobne biljke?
Foto: Shutterstock

Sobno i saksijsko cveće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mestu. Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15 i 20 stepeni.

Ako ste sobnim biljkama obezbedili ovu temperaturu, vreme je da prestanete da prehranjujete većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje, koje tek treba da procveta, poput ciklame.

Saksijskom bilju obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano da raste i razvija se.

Takođe, trebalo bi da izbegavate da držite cveće na mesta gde ima promaje. Ovo važi i kada provetravate sobe. Cveće traži svetlost, pa saksije držite blizu prozora, ali nikako preblizu radijatora.

Većinu sobnog bilja zimi ne treba često zalivati. Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. Imajte na umu, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju nego natapanje vodom.

S druge strane, sobno bilje koje cveta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana. Takođe, dobro bi bilo brisati prašinu sa listova vlažnom krpom.

Komentari (0)

Loading