Za savršeno lice: Rešite se mitisera pomoću jednostavnih trikova
Foto: Shutterstock

Komedoni su vidljivi golim okom, zato što se pore ne zatvaraju potpuno, pa je sadžaj bliže površini kože. Ukoliko su biserno beli to najčešće znači da su spremni za istiskivanje i odstranjivanje.

Miteseri su drugi tip i ne bole toliko jer nisu odmah ispod kože. Boja mitesera potiče od zbijene mase sebuma i izumrlih ćelija koja potamni kada je izložena kiseoniku (zahvaljujući melaninu u izumrlim ćelijama kože).

Miteseri se najčešće javljaju na nosu, zato što pore na nosu imaju tendenciju da budu masnije i veće, za razliku od pora na ostatku lica.

Pa koji je najlakši način da se oslobodite od njih?

Bez obzira da li pripadate ženskom ili muškom polu, svi se suočavamo sa istim problemom, a ovo su 4 efikasna načina kako da sprečite njihovu pojavu i da očistite pore od postojećih:

Koristite sredstvo za čišćenje lica sa salicilnom kiselinom

Tradicionalna nega kože podrazumeva 3 osnovna koraka: čišćenje lica, piling ili eksfolijaciju i hidrataciju sa hranljivom kremom.

Međutim, možete napraviti malu izmenu u drugom koraku: izbegavajte fizički piling i zamenite ga sredstvom za čišćenje lica koje u svom sastavu sadrži salicilnu kiselinu (hemijski eksfoliant).

Umesto da pilingom uklanjate mrtve ćelije, salicilna kiselina će ih u stvari razložiti, uključujući i one koje su zarobljene duboko u porama.

Nanesite hidratantnu kremu dva puta dnevno

Kada na lice nanesete kvalitetnu hranljivu kremu sa SPF zaštitnim faktorom, ona hrani ćelije kože i onemogućava širenje pora dok su izložene suncu.

Koža postaje zategnuta, pore se smanjuju, a hranljiva krema formira tanku barijeru na površini kože i ne dozvoljava da se prljavština iz okoline nakuplja u unutrašnjost pora.

Obavezno nanesite kremu dva puta dnevno, ujutru i uveče pred spavanje, pri čemu uveče možete koristiti kremu bez zaštitnog faktora.

Posavetujte se sa dermatologom o korisnom dejstvu retinola

Retinoidi se preporučuju od strane većine dermatologa, budući da su jedan od najboljih načina za zatezanje pora, sprečavanje pojave akni i odlaganje procesa starenja, ali i za oporavak kože nakon prekomerne izloženosti sunčevim zracima.

Retinol, koji je poznatiji kao vitamin A, je jedan od najaktivnijih antioksidanata i naročito je važan za lečenje akni i malih bora.

Miteseri svakako nisu izuzetak, budući da redovnom upotrebom retinola koža postaje glatka i sjajna, a miteseri nestaju.

Praktikujte masku za lice jednom nedeljno

Maske za lice deluju poput vakuum čistača kože jer bukvalno „usisavaju“ sve nečistoće koje se nakupljaju u vašim porama.

Upravo zbog toga ih ne treba koristiti više od dva puta nedeljno jer svako preterivanje može dovesti do kontra efekta.

Odaberite masku koja odgovara vašem tipu kože, ali je važno da zapamtite da je treba naneti na čistu kožu nakon tuširanja budući da su tada pore najviše otvorene i nečistoće se iz njih najlakše mogu ukloniti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading