Na ovaj način ih nećete uništiti: Kako se pravilno peru zimske jakne?
Foto: Shutterstock

Perjana jakna se tokom pranja naduje i zauzme većinu prostora unutar bubnja, pa zato nemojte prepuniti mašinu. Najbolje je da perite samo jednu jaknu.

Ne koristite klasični deterdžent. Poželjno je da jakne od perja perete s tečnim deterdžentom za osetljivo rublje ili specijalizovanim deterdžentom za ovaj tip odeće.

Uključite program za osetljivo rublje. Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvek birajte one za osetljivo rublje tokom kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

Kada je operete i izvučete iz mašine, obavezno je rastresite. Možete da je stavite na žicu ili položite na sušač, ali obavezno je rastresajte s gornje i donje strane kako biste rasporedili perje. Uzmite je za kragnu ili gornji deo i protresite, a zatim i za donji, pa ponovite postupak.

Obratite pažnju na grudve od perja. Dokle god imate problema s razbijanjem i rastresanjem grudvica perja, to znači da je jakna iznutra još uvek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Jakna na izgled i na dodir može delovati potpuno suvo, ali grudvice su znak da se iznutra još uvek nije osušila. Perjanoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana ako je sušite tokom vlažnog i hladnog vremena. Najbolje se suši kada duva vetar, jer tada vazduh ravnomerno kruži.

Budite oprezni sa sušenjem u mašini za sušenje. Uvek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzinsko sušenje na visokoj temperaturi osušiće je samo spolja, a iznutra je ostaviti vlažnom. U mašinu za sušenje obavezno stavite silikonske ili teniske loptice, baš kao i kod pranja.

Centrifuga je poslednje rešenje za skupljeno perje. Pranje i sušenje perjane jakne u kući uvek je rizično, pa može doći do oštećenja. Zato se ne preporučuje korišćenje centrifuge tokom pranja.

Ako ne želite da perete jaknu kod kuće, najbolje rešenje je hemijsko čišćenje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading