VRATITE GODINE UNAZAD Ova dijeta podmlađuje i obnavlja organizam
EPA

U Holivudu je samo jedno važno: biti mršav i izgledati mlado. Zato su glumice već proučile svaku dijetu i isprobale dijetu koja se pokazala efikasnom. Međutim, jedna dijeta se posebno izdvojila u moru njih. To je alkalna dijeta.

Viktorija Bekam, Dženifer Aniston i Gvinet Paltrou su vitke i mladalačkog izgleda – jer su na alkalnoj dijeti – i to mnogo hvale. Viktorija Bekam se već nekoliko godina hrani prema knjizi "Iskreno zdrav alkalni program", koju je napisala poznata londonska nutricionista Nataša Koret.

Knjiga sadrži prelepe fotografije i recepte, kao i opšte preporuke za „novi stil života”, u kome se prioritet daje namirnicama koje, kada uđu u naš organizam, postaju alkalne (postoje i namirnice koje stvaraju kiseline). Smatra se da telo funkcioniše optimalno ako se održava acidobazna ravnoteža (nivo pH krvi u normalnim uslovima treba da bude između 7,35 i 7,45 – ovo je više alkalna sredina, dok kisela sredina treba da ostane u želucu).

Ako je nivo kiselosti krvi veći, onda se metabolički procesi mogu poremetiti: hrana se teško apsorbuje, nedostaje minerala i elemenata u tragovima (kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum), akumuliraju se masti, povećava se količina sluzi, smanjuje se imunitet, pogoršava se stanje kose i kože, opada nivo energije.

Uopšte, loša hrana je sve ono životinjskog porekla, meso, živina, riba – osim pastrmke i lososa, plodovi mora, sve životinjske masti, mleko, sir, jaja, med, sve od brašna, beli pirinač, pečurke, kečap, senf , veštački zaslađivači, slatkiši, kafa, gazirana pića, crni čaj i skoro sav alkohol.

Alkalne namirnice su mnoge vrste povrća, bobičastog voća i voća, uključujući i one koje imaju kiseli ukus - kisele jabuke i jabukovo sirće, limun, paradajz, grejpfrut, šipak, sirovi spanać (kada se skuva ukiseli), orasi, alge, zelenilo, žitarice (pre svega ovas, heljda, proso i kinoa), banane, suvo grožđe i drugo sušeno voće, svež đumbir, kokosovo i bademovo mleko, maslinovo, kokosovo i laneno ulje, ulje semenki grožđa, avokado.

Ljubitelji ove dijete veruju da dnevna ishrana treba da se sastoji od 80% alkalizirajućih namirnica i samo 20% namirnica koje stvaraju kiselinu. Ali većina savetnika kaže da ako je 2/3 vaše hrane alkalna, to je više nego dovoljno. Istina, nisu svi nutricionisti podržali alkalnu ishranu. Na primer, nije dokazano koliko životna sredina utiče na ukupnu kiselinsko-baznu ravnotežu. „Oksidativni procesi u telu se stalno dešavaju – tako funkcionišemo“, kaže nutricionista.

„Priroda je postavila ogroman broj zaštitnih mehanizama koji samostalno održavaju kiselinsko-baznu ravnotežu. Stoga, pristrasnost ka alkalizaciji može biti štetna. S druge strane, ako aktivno gubite težinu, u krvi se stvara mnogo otpadnih materija, a alkalna hrana može doprineti dodatnoj detoksikaciji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading