Iskoristite lekovito bilje: Tri recepta za prirodan detoks pluća
Foto: Shutterstock

Inhalacija mirisnim travama koje šire disajne puteve je nezaobilazan deo tretmana svake kijavice, a biljni čaj je prvi lek kojem pribegavamo kada se prehladimo. Ali možda niste znali da moćni sastojci iz ovih malih aromatičnih čuda prirode mogu efikasno i da očiste pluća.

Ruski lekar izdvaja pet biljnih vrsta koje su najbolji izbor za prirodnu detoksikaciju pluća nakon prehlada, infekcija disajnih puteva i prestanka pušenja, ali mogu biti i efikasna pomoć i u procesu odvikavanja od ovog poroka.

Čak iako nemate nikakvih respiratornih problema, detoks pluća ne zahteva posebnu pripremu i ne oduzima vreme, pa je s vremena na vreme možete primeniti i ako ste zdravi, ali izloženi duvanskom dimu kroz pasivno pušenje ili nekim drugim štetnim agensima, živite u području gde je gust automobilski saobraćaj ili želite da prodišete punim plućima.

Sladić

Osušen koren ove biljke veoma blagotvorno deluje na sluzokožu disajnih puteva i uspešno se bori protiv bakterija i virusa. Odličan je izbor za detoksikaciju pluća nakon respiratornih infekcija, boravka u zagađenom prostoru, prestanka pušenja, ali i za pušače koji ne mogu da se odreknu ovog poroka, a žele da priušte plućima čišćenje od nakupljenih toksina. Takođe pomaže kod razblaživanja šlajma i olakšava izbacivanje. Sladić ne samo da ima antiinflamatorna svojstva već i blokira slobodne radikale, čime sprečava upale disajnih puteva. Dokazano je i da sadrži glicirizin i flavonoid, koji pomažu u prevenciji i lečenju raka pluća. Biljka u potpunosti zaslužuje ime jer ima izuzetno prijatan i sladak ukus, tako da vam med ili šećer neće biti potrebni ako za detoks pluća odaberete čaj od sladića. Za pripremu čistog čaja potrebno je dve kašike korena preliti sa 500 mililitara hladne vode, pustiti da ključa dva minuta, skloniti s vatre, procediti i sipati u termos. Za efikasnu dvomesečnu kuru čišćenja pluća svakoga dana popijte ovu količinu podeljenu u od tri do pet doza tokom dana. Ako želite da pomešate sladić s drugim začinskim biljem, a odlično se slaže s lavandom i đumbirom, kašičicu pripremljene mešavine prelijte sa 150 mililitara ključale vode, ostavite da odstoji desetak minuta, pa procedite.

Majčina dušica

Ova lekovita začinska biljka omamljujućeg aromatičnog mirisa ne samo da daje delikatan ukus mnogim jelima već može i efikasno da očisti pluća i disajne puteve. Etarsko ulje timjana, kako se ova biljka drugačije zove, svrstava se u prirodne antibiotike i moćno je oružje u borbi protiv bolesti respiratornog trakta, ali i odličan regenerator bronhijalne sluzokože. Oporavlja pluća na prirodan način, pa nije neobično to što se od davnina koristi u narodnoj medicini za lečenje plućnih bolesti i respiratornih infekcija. Za pripremu čaja potrebno je da od jedne do dve kašičice sušene majčine dušice prelijete sa 200 mililitara ključale vode. Nakon 10 minuta procedite i čaj je spreman. Za maksimalan efekat pijte od dve do četiri šolje dnevno tokom dva meseca.

Žalfija

Etarsko ulje žalfije sadrži tujon, cineol i kamfor, sastojke koji imaju antibakterijska svojstva i lekovito deluju na sluzokožu respiratornog trakta, ali i tanine, koji se odlikuju antiinflamatornim, antiseptičkim i analgetskim svojstvima, zbog čega je nezamenljiva u lečenju upale grla i bolesti usne duplje i desni. Međutim, imajte u vidu da žalfija, baš zbog pomenutih tanina, nije idealno rešenje za suv iritirajući kašalj jer će suvu sluzokožu još više isušiti, pa se, ako ipak odlučite da ova biljka bude izbor za detoks pluća, preporučuje da je kombinujete s divizmom. S druge strane, žalfija će snažno očistiti disajne puteve, olakšati iskašljavanje i izbacivanje sluzi kod produktivnog kašlja i dezinfikovati pluća. Čaj se priprema tako što ćete kašičicu izmrvljenog sušenog lista preliti sa 150 mililitara ključale vode, ostaviti da odstoji 10 minuta, precediti i svakog dana piti u malim gutljajima. Trajanje detoks kure žalfijom je mesec dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading