Čine čuda: Tri najbolja ulja za negu kose
unsplash.com

Eterična ulja predstavljaju esenciju različitih plodova biljaka. U zavisnosti od određene biljke možemo predočiti njena korisna svojstva. Da li je to kompleks vitamina, minerala ili zasićenih trans masti, ovi proizvodi prestavljaju najbolji vid praktične nege.

Kokosovo ulje za kosu

Poslednjih godina najbolje kokosovo ulje uzima primat u različitim vidovima nege. Posebno što se tiče kose, mnoge devojke se kunu u fantastična svojstva ovog preparata. Preporučuje se u revitalizaciji isušene i hemijski tretirane kose. 

Osnovni sastojak ovog ulja za kosu je laurinska kiselina koja ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Drugi sastojak je kapilarna kiselina koja nastaje od dobrih bakterija, posebno mlečnih kiselina.

Ukoliko imate problem sa ispucalom i beživotnom kosom, kokos vas može spasiti. Obzirom da je potpuno bezbedno i testirano, masku od ovog ulja možete redovno koristiti kako bi ste oporavili kosu. Prijatan miris kokosa opustiće vaša čula, osim kose opustićete se i vi.

Čičkovo ulje

Verovali ili ne, ali  ulje od čičaka je veoma bogato gvožđem, kalcijumom kao i vitaminima B, C, E i masnim kiselinama. Većina ljudi ne pridaje značaj ovoj biljci jer je ima u izobilju, međutim verujem da niko od nas nije ni bio upućen u njena lekovita svojstva.

Naime ovo ulje vam i te kako može pomoći kada je reč o održavanju zdravlja kose. Ono dubinski neguje folikul dlake, snabdevajući je neophodnim vitaminima i gvožđem. Stoga pored svakodnevne nege, dokazalo se da čičkovo ulje podstiče brži rast kose. Ukoliko želite da vam kosa brže poraste, preporučujemo vam najbolje ulje za rast.

Hranljivu masku za kosu sa korenom čička možete i sami napraviti kod kuće. Za nju potreban vam je koren čička, devičansko maslinovo ulje i limun.

Koren najpre držite potpoljenim u vodi pola sata. Nakon toga ga isecite i izblendujte. Dobijenu smesu stavite u teglu gde ćete dodati po želji maslinovog ulja i pola isceđenog limuna. Dobijenu smesu ostavite na tamnom mestu oko mesec dana da odstoji. Nakon toga imate spremnu prirodnu masku za kosu koju možete rutinski koristiti. Dovoljno je da smesu utrljate u teme glave svaki put pre pranja kose. Za nekoliko nedelja uočićete da je kosa postala jača i svilenkastija na dodir.

Arganovo ulje za kosu

Jedno od ulja u čije dejstvo se mnogi kunu i svrstavaju ih među najbolja je i ovo čuveno marokansko ulje koje se pravi od ploda argana. Ovo ulje je najbolje nanositi na mokru kosu. Daje kosi svilenkast izgled i mekoću i olakšava raščeščljavanje. Može se koristiti za negu suve kose, ali i za normalnu kosu. Super je za ispucale i krute krajeve. Bogato je masnim kiselinama i vitamnom E. Vraća kosi izgubljeni sjaj, štiti od kidanja, pomaže da duže bude zdrava. Odlično je i za kovrdžavu kosu. Nanese se između dlanova pa na kosu – i pomaže da se formiraju lepe kovrdže.

Pravo marokansko arganovo ulje kod nas je teže naći i ono je dosta skupo. Ne dajte se prevariti. Mnoga silikonska ulja i preparati u vidu seruma za kosu prodaju se kao arganovo ulje. Oni imaju neki procenat ovog ulja, ali u malim količinima. Silikoni za kosu nisu dobar izbor jer se vremenom natalože na njoj i ometaju upijanje hranljivih supstanci iz proizvoda za negu kose.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading