japanke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sa toplijim danima, okrećemo se otvorenoj, laganijoj i mahom ravnoj obući.

Sandale, papuče i čuvene japanke, postaju deo svakodnevne garderobe, zavisno od prilike u kojoj se nalazite.

Kako stopala obavljaju veoma važnu funkciju za ljudsko telo, od velikog je značaja da obuća koju nosimo bude udobna i adekvatna, a iznenadilo bi vas koliko to, zapravo, ne radimo.

Veliki broj modela koje nosimo svakodnevno, ortopedi nikada ne bi preporučili. Mnogi ljudi više vode računa o lepom dizajnu i bojama, nego o tome da obuća bude udobna i odgovarajuća.

Pedijatar i stručnjak za zdravlje stopala, Ema Mek Konahi, istakla je da su japanke pogubne za naša stopala, kao i klizave, plastične papuče koje često nosimo na plaži.

– Ukoliko nosite cipele koje su vam preko prstiju, nesvesno ćete skupljati prste kako vam papuče ne bi sklizne sa stopala. Osim toga, velika je verovatnoća da će vam ove cipele u nekom trenutku pasti s nogu, pa je lako moguće da izgubite ravnotežu i da se povredite – upozorila je ona.

Mek Konahi preporučuje letnje cipele koje imaju tri kaiša; jedan napred, jedan na sredini stopala i jedan koji će služiti za podupiranje zgloba.

Ona navodi i da cipele i sandale sa visokom potpeticom, takođe nisu dobre za stopala. Potpetica koja odgovara stopalima treba da bude visoka do 2 centimetra. Preporučuje se i da menjamo visinu potpetica koju nosimo, kako ne bi došlo do deformacije mišića nogu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading