OVAJ ČAJ TOPI KILOGRAME Čisti organizam od toksina i sagoreva masti
Foto: Shutterstock

Zeleni čaj je idealan izbor za ubrzavanje metabolizma, zahvaljujući svojim sastojcima kofeinu i katehinu (vrsta flavonida).

Katehin potpomaže sagorevanje masnih naslaga, a katehin i kofein u kombinaciji povećavaju količinu energije koju telo koristi.

Takođe, da bi došlo do sagorevanja masti, potrebno je da se one prvo razgrade na prostije elemente, resorbuju i uđu u krvotok. Jedno od jedinjenja u zelenom čaju može biti od velike pomoći u ovom procesu.

Naime, osnovni antioksidant iz zelenog čaja EGCG (epigalokatehin galat) pomaže u eliminisanju enzima koji spuštaju nivo hormona noradrenalina.

Kada su enzimi eliminisani, nivo noradrenalina raste. Ovaj hormon podstiče nervni sistem da pošalje signal ćelijama da krenu sa razlaganjem masti. Viši nivo noradrenalina pojačava signal i zbog toga se masne ćelije brže razgrađuju.

Ovo je praktično prirodan proces lipolize - masti se oslobađaju iz ćelija, ulaze u krvotok i naposletku brže izbacuju i troše sagorevanjem kalorija.

Osim površinskog sala, zeleni čaj pomaže i kod dubljhih slojeva masnih naslaga koje se nalaze ispod mišića. Masne naslage u regiji stomaka je na primer teže sagoreti, jer oslobađaju sastojke koji ne dozvoljavaju da ih organizam pretvori u energiju. Tu na scenu stupaju katehini iz zelenog čaja, koji pomažu da se hrana pretvori u gorivo, pa od stomačnog sala prave novi izvor energije.

Naravno, ispijanje zelenog čaja nije dovoljno za gubitak kilograma. Neophodno je i da prilagodite režim ishrane i vežbate. Zeleni čaj će vam samo pomoći da brže stignete do cilja, ali i da generalno poboljšate svoje zdravstveno stanje i izgled.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading