MALA VOĆKA, PUNO VITAMINA Kupljene sveže maline u frižideru mogu stajati najviše dva dana
Foto: Shutterstock

Istraživanja govore da su za to zaslužni antioksidansi koji su kod nje čak duplo jači nego kod jagode i 10 puta jači nego kod paradajza.

Osim zbog jedinstvenog ukusa, fitoterapeuti preporučuju da je jedete više ako imate probleme s varenjem, lošim krvnim sudovima i kožom.

Odličan je izvor fruktoze, vitamina C i E, minerala, pogotovo kalijuma, a najviše je bogata vlaknima.Narodna medicina sok od maline preporučuje se za lečenje bolesti želuca i creva jer efikasno pročišćava sistem za varenje.

Čaj za upale

Od listova maline priprema se čaj koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno deluje na zdravlje materice.Ovaj čaj se preporučuje i za ispiranje grla pod upalom i stomačnih tegoba.Da biste pripremili ovaj napitak, potrebno je da kašiku suvih listova maline prelijete sa 2,5 dl vrele vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre upotrebe.

Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata i malo kalorija, samo 52 u 100 grama, idealna su užina za osobe koje su na dijeti.Malina je bezbedna i za ishranu dijabetičara, a neke studije govore da ovo voće povoljno utiče i na regulaciju šećera u krvi.

Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici, i to za proizvode za hidrataciju. Od semenki jedne vrste malina dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom slične prirodnoj masnoći ljudske kože.Ono se koristi i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading