KROMPIR JE PRAVA RIZNICA ZDRAVLJA Ima manje kalorija od hleba, a sadrži više kalijuma nego banana
Foto: Bakina kuhinja

Zdrava vlakna

Ovaj najčešći prilog na trpezi je jedna od najhranljivijih biljaka u svetu.

Ima manje kalorija od hleba, pirinča i testenine, a sadrži više kalijuma nego banana.Osim toga, ima više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća, a uz to, dobar je izvor vitamina C, B, magnezijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena.

Naučna istraživanja dokazala su da ovo povrće snižava krvni pritisak, te time smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.Sadrži određene molekule, takozvane kukoamine, koji mu pomažu u tome, a preporučeno je da se kod hipertenzije nedeljno konzumira nekoliko porcija kuvanog ali neslanog krompira.

Osim toga, samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno.Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa smanjen.

Narodna medicina

U narodnoj medicini obloge od kuvanog krompira koriste se protiv reume, gihta i promrzlina.Umivanje sokom od krompira leči akne, ekcem i fleke na licu.Obloge od sirovog krompira koriste se kod povišene temperature, opekotina i glavobolje, dok se protiv gastritisa uzima kašičica soka od krompira tri puta dnevno pre obroka.

Sveži sok ima protivupalno dejstvo, te je ovaj moćni napitak, osim što pomaže kod artritisa i ostalih degenerativnih promena, naročito na zglobovima, podjednako efikasan i kod bolova u leđima time što podstiče cirkulaciju.

Sok se pravi jednostavno.Krompir dobro operite i ubacite u sokovnik ili izrendajte i procedite kroz gazu.Uvek pijte sveže pripremljen sok,a radi boljeg ukusa možete da ga pomešate sa jabukom i šargarepom, sokom od limuna ili medom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading