PROLEĆE JE PRAVO VREME ZA TO April je mesec za sadnju povrća
Foto: Shutterstock

Važno je napomenuti da to nije mesec zakucan u kalendaru, već samo predlog koji uzima u obzir šta majka priroda trenutno radi u vašem kraju. Poslednji mraz je tradicionalno datum kada je prošla opasnost od jakog mraza. Međutim, priroda je nepredvidljiva...

Kako da znate da li je tlo spremno?

Pre svega, tlo ne sme biti previše vlažno i zbijeno, što je loše za biljke čije korenje nema pristup hranljivim materijama i kiseoniku. Srećom, postoji vrlo jednostavan test da to proverite. Uzmite šaku zemlje i stisnite je. Ako voda iscuri, previše je vlažno. Ako ništa ne iscuri, otvorite ruku i bocnite je. Ako se lako raspada, spremna je za rad. Ako ostane grudva, sačekajte još nekoliko nedelja da se osuši.

PROLEĆE JE PRAVO VREME ZA TO April je mesec za sadnju povrća

Foto: Shutterstock

 

Koje povrće se može saditi u aprilu?

U rano proleće možete direktno sejati otporne useve.To su grašak, rotkvica, repa, kupus, kelj, spanać, krastavci, brokoli, karfiol, cvekla, ali i zelena salata, šargarepa i peršun.

Šta ako ipak udari mraz?

Prva stvar koju treba da uradite je da zalijete svoju baštu jer vlaga zadržava toplotu i može podići temperaturu za nekoliko stepeni, a možete nabaviti i plastičnu foliju i postaviti je iznad bašte kao šator.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading