VOĆE BOGATO VITAMINOM C Normalizuje krvni pritisak, a ovaj čaj opušta mišiće
Foto: Shutterstock

Nemački nutricionisti koji su sa timom psihologa istraživali uticaj pojedinih sastojaka na raspoloženje ispitanika izdvojili su listu s namirnicama koje smiruju i deluju opuštajuće, pa ih zato treba koristiti pred važne sastanke, ispite, razgovore za posao...

Proširite svoj meni ovim namirnicama.

Citrusi

Voće bogato vitaminom C smanjuje stres i normalizuje krvni pritisak, kao i nivo hormona kortizola posle neke stresne situacije.Zato se preporučuju obavezne dnevne voćne užine citrusa.

Slatki krompir (batat)

Krompir pomaže u situacijama kada su telu potrebni ugljeni hidrati.Mnogo je korisnije jesti krompir nego osloboditi napetost slatkišima.Krompir sadrži beta-karoten i doprinosi dugotrajnoj apsorpciji ugljenih hidrata.

Šolja čaja za jake nerve

Kamilica opušta celo telo, omekšava i smiruje tkiva i mišiće.Jake doze čaja od kamilice pomažu i kod nesanice.Ova biljka je čest sastojak mešavina kada je reč o biljnom leku za smirenje.

Anis je biljka intenzivnog i karakterističnog mirisa i može da bude odlično sredstvo za smirenje.Osim što umiruje nerve, smiruje i nadutost, a može se koristiti i kod bolnih menstruacija.

Suve kajsije

Suve kajsije su bogate magnezijumom i on zauzvrat ima umirujuće dejstvo na nervni sistem.Nedostatak magnezijuma u organizmu može da izazove glavobolju, umor, pa čak i duboku depresiju.

Spanać

Ovo je još jedan bogat izvor magnezijuma.Jedna šolja spanaća sadrži skoro polovinu dnevne doze magnezijuma.

Losos

Ovde važnu ulogu imaju drugačiji elementi - masne kiseline omega-3, koje normalizuju nivo hormona stresa kortizola.

Zeleno povrće

Kupus, brokoli i drugo zeleno povrće sadrži dosta vitamina, koji su potrebni telu kada je pod stresom.Zato stručnjaci preporučuju da vam se ovo povrće nađe na tanjiru najmanje tri puta nedeljno.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading