Prirodno rešenje: Obnovite oštećene trepavice pomoću ova dva sastojka
Foto: Shutterstock

Oštećene trepavice čest su problem ako se određeni preparati koriste na pogrešan način, ako na njih loše reagujete zbog sadržaja određenih sastojaka koji možda izazivaju alergije, a najčešće zbog maskara. Kako bi maskare obezbedile onaj „wow“ efekat – produžile trepavice i učinile ih čušćim, često se u njih dodaju sastojci koji treba da ozbiljno da fiksiraju dlaku, i obično su takvi proizvodi vodootporni. A kada dođe vreme za skidanje maskare – e, tada nastaju muke. „Teške“ formule maskare obično se i teško skidaju, a u tom procesu najčešće se oštete nežne i osteljive folikule dlake trepavica.

Oblog za oštećene trepavice od zelenog čaja

Zeleni čaj bogat je EGCG, moćnim polifenolom koji stimuliše folikule dlake i podstiče regeneraciju kose. Bogat  je antioksidansima, koji takođe sprečavaju gubitak i oštećenje trepavica, stvarajući zaštitnu barijeru za odbacivanje slobodnih radikala. Kofein, koji je takođe sastojak zelenog čaja,  blokira DHT hormon, poznat po tome što uzrokuje ćelavost. Zeleni čaj bogat je i vitaminom B koji pomaže omekšavanju trepavica.

Stavite sveže skuvan zeleni čaj u frižider ili ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi. Kada se ohladi, namočite pamučni tupfer u zeleni čaj i stavite ga preko očiju. Oblog ostavite na očima 10 min i postupak ponavljajte svaki dan, u trajanju od 10 dana.

Ricinusovo ulje nanosite na koren trepavica

Ricinusovo ulje vlaži, hidrira trepavice i može učiniti da one izgledaju gušće i budu sjajnije.  Takođe je poznato da ricinusovo ulje može da spreči lomljenje trepavica i potpomaže, odnosno ubrzava rast trepavica. 

Umočite pamučni štapić u ulje ricinusa i nanesite ga na koren trepavica, a tanji sloj nanesite na ostatak trepavica. Ulje je najbolje stavljati uveče, pred spavanje, na dobro očišćene trepavice, kako bi što duže delovalo na folikulu dlake.

5 saveta za lepše trepavice

  •  Nikada ne povlačite trepavice i izbegavajte trljanje očiju. Koren trepavica je vrlo osetljiv i, verovali ili ne, one se mogu vrlo lako slomiti zbog tih svakodnevnih loših navika.
  •  Kada koristite uvijač za trepavice, nikada ne povlačite kapke.
  •  Skinite maskaru pre nego što odete na spavanje. Ako spavate sa maskarom, ona se tokom noći stvrdnje, „skori“ što izaziva lomljenje i ispadanje dlake.
  •  Staru maskaru bacite, najčešće je to potrebno uraditi posle 3 do 6 meseci od otvaranja i korišćenja. Na taj način sačuvaćete zdravlje i trepavica i očiju.
  • Ako imate problem sa crvenilom očiju ili nekom drugom očnom bolešću, zamenite svu šminku koju koristite na očima – od maskare do senke, korektora, pudera, krejona….

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading