OVO JE DOMAĆI RECEPT ZA LEKOVITU TINKTURU Zaboravite zauvek na akne
Foto: Freepik

Problem sa aknama najčešće se javlja u periodu puberteta, ali kod određenih ljudi ne prolazi ni sa prolaskom puberteta već postaje hronični problem.

Akne su posebno osetljive i na hemijska sredstav i industrijske kozmetičke preparate, pa se nekada leče čak i antibioticima.

Umesto ovih radikalnih metoda lečenja, vratimo se prirodnim pereparatima koji umiruju kožu.Majčina dušica ili divlji timijan smatra se jednim od najboljih, najjeftinijih i svima dostupnih prirodnih lekova, a deluje višestruko jače od najboljih preparata za kožu u lečenju akni.

Iako su i neven i smirna uništile bakterije nakon samo pet minuta, majčina dušica se pokazala najdelotvornijom, potvrđuje studija...

Naučnici su testirali na koji način majčina dušica, neven i smirna djeluju na propionil bakterijske akne.Bakterije uzrokuju upalu pora i pojavu akni.Iako su i neven i smirna uništile bakterije nakon samo pet minuta, majčina dušica se pokazala najdelotvornijom, potvrđuje studija.

Majčina dušica ima jače antibakterijsko delovanje nego benzoil peroksid, inače sastavni deo preparata protiv akni.Da bi delovanje bilo potpuno, majčinu dušicu treba staviti u alkohol na nekoliko dana pa čak i nedelja.

Taj postupak iz biljke izvlači najbolje sastojke pa je zato najbolje akne mazati upravo tom tinkturom, savjetuju stručnjaci. Kao oblog, ova se biljka može primenjivati i u lečenju kožnih oboljenja poput ekcema.

Tinktura od majčine dušice 

Sastojci:

šaka grančica sa cvetovima majčine dušice
domaća rakija jačine 38-40% alkohola

Priprema:

Operite grančice majčine dušice i njima napunite staklenu teglu.

Prelijte rakijom, sve dobro protresite, dobro zatvorite i ostavite da 14 dana stoji na suncu ili pored nekog drugog izvora toplote. Potom tinkturu procedite i ovako dobijenom tinkturom čistite akne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading