Imate bolne menstruacije? Poslušajte ove savete i olakšajte sebi
Foto: Shutterstock

Ipak, postoji nekoliko načina kako da vam ovaj period prođe što je bezbolnije moguće:

1. VODA, VODA, VODA

Voda neće direktno pomoći kod smirivanja boli, ali može pomoći kod nadutosti, koja samo bol pogoršava. Kada dođu ti dani u mesecu, uvek pored sebe držite dosta vode. Za još bolji efekat, ali i ukus, dodajte vodi malo mente ili limuna. Izbegavajte alkohol.

2. HRANA ZA UTEHU

Kolači, čips i ostala masna pržena hrana nisu vaši prijatelji. Pridržavajte se ishrane koja sadrži mnogo vlakana i malo masnoća poput povrća, voća...
Nutrijenti poput vitamina B1 i B6, magnezijuma, cinka i omega 3 kiselina utiču na hormone koji su odgovorni za te grčeve i opustiće mišiće i moguću upalu.

3. ZABORAVITE NA KAFU

Kofein samo pogoršava grčeve, pa za vreme ciklusa nemojte kafu niti piti. Isto važi i za energetske napitke, gazirana pića. Ako vam treba nešto što će vas ujutru razbuditi, napravite voćni sok ili grickajte povrće.

4. UZMITE TABLETU

Već i sami znate koje vam tablete protiv bolova najbolje odgovaraju, pa njih i koristite. Uvek imajte u blizini, kako ne biste morali dok vas boli, da idete apoteke.

5. NAPADNITE BOL TOPLIM OBLOGOM

Danas na tržištu postoje brojne verzije proizvoda koji se greju, neke od njih ne morate više niti uključiti u struju. Ako nemate ništa slično pri ruci, uvek u mikrotalasnoj možete zagrejati peškir, ili ga potopiti  u vruću vodu, pa prisloniti na stomak. Ovo bi trebalo malo opustiti bol.

6. KREĆITE SE

Iako ne postoje dokazi da će vežbanje uticati na smanjenje boli, mnoge žene tvrde da ih trening opušta i tako pomaže. Ono što se zna da se tokom aktivnosti otpušta hormon endorfin, koji budi osećaj sreće. Ako vam teretana nije prvi izbor, svakako pokušajte da hodate ili plivate.

7. MASAŽA

Samo kratka masaža stomaka, u trajanju od 5 minuta, može opustiti trbušne mišiće i smanjiti tenziju. S masažom započnite par dana pre dolaska menstruacije. Možete koristiti samo kremu za telo, ali joj i dodati malo ulja lavande, jer ona sadrže supstance koje smiruju bol.

8. ZAUZMITE POZU

Ako vam se ne hoda, možete pokušati s jogom koja će delovati isto kao i masaža stomaka. Za početak je dobro da samo legnete, duboko dišete i kolena prislonite na prsa.

9. RAZGOVARAJTE S LEKAROM

Ništa vam ne pomaže? Neke kontracepcijske pilule drže nivo hormona pod kontrolom, pa mogu i smanjiti bol. Kod većine žena su grčevi normalna stvar, ali kod nekih oni mogu značiti i ozbiljne probleme, pa ako ste u toj grupi, svakako razgovarajte s lekarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading