SAVETI FRIZERA Pet najboljih frizura za gustu kosu
Foto: Shutterstock

To je priča o nezi kose stara koliko i vreme: svaki tip kose i tekstura dolazi sa svojim jedinstvenim skupom zamerki. Oni sa finim pramenovima žude za većim volumenom. Oni sa kovrdžavom kosom stalno se bore i priželjkuju običnu, ravnu kosu. A za one sa gustom kosom, laskavi rez makazama nije uvek lako izvesti.

"Kada je u pitanju šišanje guste kose, prekratka kosa ili dodavanje previše slojeva može na kraju dovesti do stvaranja masnih površina na neželjenim područjima", objašnjava Sani Bruk, stilista slavnih ličnosti.

"Jedan od najvećih izazova je smanjenje obima ili težine tako da možete stvoriti dovoljno pokreta u stilu", dodaje Briana Cisneros, poznata frizerka.

Dobre vesti? Ne postoje čvrsta i brza 'pravila' za šišanje guste kose; pre se radi o pronalaženju dobrog stiliste koji može da radi sa vašom jedinstvenom kosom, stilskim preferencijama i karakteristikama kako bi stvorio komplementaran izgled koji uravnotežuje volumen i težinu vaše kose, kaže Cisneros. S obzirom na to, ako niste sigurni odakle da počnete, stilisti kažu da ovih pet rezova imaju tendenciju da rade posebno dobro na gustoj kosi.

1.Undercut bob

Kraći stilovi mogu izgledati krajnje neatraktivno u obliku zvona ako imate deblju kosu, ali ova tehnika šišanja je odličan način da uklonite težinu i masu, i da vam daje mogućnost da nosite kraću frizuru, kaže Bruk. Prema nazivu, dlake se uklanjaju odozdo - i lako se može prilagoditi gustoj kosi, obzirom na to koliko težine treba da se skine, napominje Cisneros, koja je takođe obožavateljka ovog kroja.

2.Biksi

Neka vrsta hibrida, "ovo je bob koji ima slojeve koji podsećaju na one kod piksi frizure, i uključuje šiške kao i podrez", kaže Cisneros. Podrezivanje sprečava da kraći stil izgleda previše zaobljeno, a slojevi dodaju kretanje, dok šiške služe svojoj svrsi. "Dodavanje šiški gustoj kosi, za bilo koji stil, odličan je način da se ukloni višak dlaka oko lica", kaže stilista Nuncio Saviano, frizer i vlasnik istoimenog salona u Njujorku.

3.Skriveni, dugi slojevi

Cisneros kaže da je dodavanje slojeva na unutrašnjost kose jedan od najlakših načina da se stvori laskavi stil za svakoga ko želi dugu kosu. Odsecanjem puno kose u unutrašnjosti, omogućava manje slojevitosti na vrhu, a istovremeno daje zamah i kretanje, objašnjava ona. Saviano takođe voli ovu dugačku tehniku nanošenja slojeva, ali dodaje da je uključivanje samo nekoliko slojeva za uokvirivanje lica takođe dobra ideja. 

4.Oblik A-linije 

"Ova frizura, gde je kosa pozadi kraća, a napred duža, neko vreme je pala na popularnosti, ali se sada ponovo oživljava", kaže Cisneros. (Ona dodaje da dobro funkcioniše kada je uparena sa bob frizurom ili lobom.) Bruk takođe preporučuje ovaj rez, napominjući da veća dužina spreda sprečava da kosa izgleda previše glomazna, čak i ako je u celini kraća. "Naročito dobro funkcioniše za okrugle i kvadratne oblike lica, jer izdužuje lice i vrat", dodaje ona.

5.Shag sa šiškama

Shag  i sve njene brojne interpretacije su bile popularne neko vreme, a Saviano kaže da su posebno dobre za gustu kosu."Super kratki slojevi sa teksturom uklanjaju težinu i dodaju tonu pokreta", kaže on.Cisneros se slaže, nazivajući ovo "neverovatnim" šišanjem za gustu kosu iz istih razloga, i dodaje da je,u zavisnosti od ukupne dužine i načina na koji je stilizovana, takođe veoma raznovrsna i može da ide od konzervativnije do super alternativne. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading