Više štete nego koristi: Ako vas muči visok krvni pritisak, ove namirnice ne smete nikako da jedete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Međutim, svima je na početku teško da se odreknu ishrane na koju su navikli. Zato vam predstavljamo namirnice koje mogu biti zamena za šećere i druge proizvode koji pogoršavaju zdravstveno stanje. U sledećem delu teksta uverićete se da možete da pobedite loše stanje organizma i uživate u zdravoj ishrani!

Izbegavajte so, birajte pikantne začine

Kada kažemo pikantne ne mislimo samo na ljute začine, birajte začine koji nam dolaze iz Indije kao što su kari, kurkuma, korijander, cimet..

Važno je izabrati one koji ne sadrže so u sebi. Oni će dati ukus vašem jelu, zahvaljujući njima možete zdrave obroke neutralnog ukusa učiniti posebnim, a pritom nećete koristiti so koja podiže krvni pritisak.

Alternativa šećeru

Izbegavajte sokove i konzervirano voće koje u sebi ima veliku količinu šećera. Ukoliko ste navikli da zašećerite kafu, koristite alternativni šećer koji je u granulama i koji možete kuputi u apoteci. Bićete vitalni i visok pritisak vam neće pokvariti dan, a pritom ćete uživati u omiljenom napitku.Možete da koristite zaslaživače poput stevije, sirup agave, kokosov šećer.

Alkoholni napici povećavaju krvni pritisak

Ljudi koji se bore sa hipertenzijom trebalo bi da izbegavaju alkoholne napitke, kako bi održali dobro zdravstveno stanje. Kako treba izbegavati i kupovne sokove koji sadrže veliku količinu šećera, najbolje je cediti voće. U posebnim situacijama možete zatražiti voćni koktel ali naglasiti da ne dodaju šećer u njega!

Kofein

Lekari iznova naglašavaju da kofein sužava krvne sudove i jeste štetan ako niste umereni. Ispijte jednu šoljicu kafe dnevno, a poslepodne birajte čajeve ili bezkofeinsku kafu. Kod čajeva treba takođe da budete oprezni, jer crni i zeleni čaj sadrže kofein. Ako ste ujutru već popili kafu, izaberite čaj od kamilice ili od mešavine biljaka. Delovaće umirujuće i okrepiće vaše telo.

Kontrolišite unos crvenog mesa

Meso je sastavni deo ishrane, ali se treba bazirati na piletinu, morske plodove i ribu. Velika količina crvenog mesa nije preporučljiva, teže se vari i može povećati krvni pritisak. Ako uživate u govedini, kontrolišite unos iste i nemojte je jesti više od jednom nedeljno.

Veoma je važno da vaša ishrana bud eizbalansirana i da unosite dovoljno voća i povrća, generalno zdravih namirnica, a da izbegavate štetne i masne sastojke. Ukoliko niste sigurni da li je vaša ishrana pravilna, najbolje je da se posavetujete sa nutricionistom koji će vam napraviti plan ishrane, koji će ujedno biti i namenjen i snižavanju visokog pritiska.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading