dogovor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Ako mozak "proceni" da neku informaciju ne treba da memoriše, odnosno da nam je nepotrebna, onda je logično što je se nećemo ni sećati. To je mehanizam koji štiti mozak da se ne preoptereti informacijama, tako što one nepotrebne smešta u, rečeno kompjuterskim jezikom, "risajkl bin" - smatra dr Ildiko Kemenes iz istraživačkog tima.

Postoji, međutim, nekoliko trikova koje možete da primenite kako biste kasnije izbegli neprijatne situaciju sa novim poznanikom.

Kad se upoznate sa nekim, kažite nešto o njegovom imenu, na primer, tako se zove moja najbolja drugarica, rođak, a ako je reč o neobičnom imenu, i to, naravno prokomentarišite. Tako ćete uključiti mozak i povećati verovatnoću da upamtite ime.

Drugo pravilo je da tokom razgovora, obavezno izgovarate i njegovo ime, bez obzira na to, da li stojite sami i razgovarate ili ste u većem društvu. Čak i kada se pozdravite, nemojte samo reći "vidimo se", već ponovite njegovo ime još jednom.

Ljudi kao vizuelna bića pamte detalje, lica, boju odeće pa iskoristite i tu osobinu kad se upoznajete sa nekim. Njegovo ime učinite vidljivim u glavi tako što ćete pronaći misao ili reč koja vas asocira na to ime, a onda je zamislite.

Možete da odete i korak dalje i dodelite asocijaciju upečatljivom delu njegovog lica, bilo da su to oči, nos, osmeh ili klempave uši. Ma koliko vam ovo delovalo komplikovano, uradite to jer, kako tvrde stručnjaci, tako se stvaraju veze u mozgu koje otežavaju zaboravljanje imena sagovornika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading